Станишев: Чака ни Бойковата зима

Юли 10, 2010 Новини БСП в медиите 0 1452

Интервю с лидера на Българската социалистическа партия Сергей Станишев в предаването "Седмицата" на Дарик радио

Интервю с лидера на Българската социалистическа партия Сергей Станишев в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

Викаха ли ви вече да ви повдигат обвинение за небрежно боравене с класифицирани документи?

Още не, но и това ще стане.

Вие смятате, че ще бъдете несправедливо обвинен, така ли?

Честно ли да ви кажа?

Честно.

Честно казано, смятам, че става дума за политическа поръчка от министър-председателя и министъра на вътрешните работи. Честно казано, и това е най-важното, смятам този абсурд за най-малкия абсурд от всичко това, което се случва в държавата. И мисля, че е незначителна тема на фона на това, което изпитват хората - все по-голяма несигурност, все повече заплаха за загуба на работа, за спадане на доходите. Честно казано, бих се отнесъл много сериозно към искането на прокуратурата, ако бяха направили нещо по стигнала, който БСП даде по отношение на министър Дянков преди половин година, където е доказано, че той съзнателно в парламента разгласи класифицирана информация за тайно споразумение между правителството и БНБ. И всичко това е доказано, защото в крайна сметка след маса протакания този доклад, по-точно това споразумение, дойде в парламента в секретното деловодство. Честно казано, мисля, че има много неща, които се класифицират абсолютно необосновано. Честно казано, не бих имал нищо против това, което е написано в тези доклади, които видях, да бъде публично, за да знаят българите за какви държавни тайни, в кавички, става дума.

А защо доклади на ДАНС, които са адресирани до вас, се оказаха в трети лица? Обяснете просто и честно.

Ама аз това не мога да го кажа, защото по този конкретен доклад е доказано фактически, че той е предаден в ДАНС от мен лично на председателя на ДАНС. По него е направена проверка на ДАНС и на прокуратурата. А какво се е случило после в ДАНС и как оттам е изтекъл не мога да кажа.

А тия други доклади, които били намирани у Алексей Петров или в неговите книжа?

Ама не мисля, че стана дума за това.

За други доклади става дума, че ще ви обвиняват, че сте ги загубили...

Не знам, аз не знам с какво разполага прокуратура и прочие, но, честно казано, мисля, че е доста несериозна работа един министър-председател да бъде...

А каква е връзката с Алексей...

...съден като деловодител, макар и на секретно деловодство.

Да не би пък Алексей Петров да ви е скроил шапката?

Питайте лоялния гражданин и може би действащия министър-председател.

Той октопод ли е?

Нали те си общуват.

Алексей Петров октопод ли е?

Аз не знам дали е октопод, но аз наскоро в едно интервю предложих следната идея - ако Алексей Петров действително е главата на организираната престъпност в България, което не е доказано, но съдът ще се произнесе, има един много лесен начин, два много лесни начина, които предложих, публично да се види какви са връзките на Алексей Петров с хора от политиката и от държавната власт. Единият - да се извадят всички разпечатки на негови разговори, които е водил с български политици, от всичките му телефони. Аз знам, че с мен не е говорил. И вторият начин, чувал съм, че на басейна "Спартак" има ресторант. Предполагам, предвид това, че той преди време беше гърмян или стрелян, там има камери, които наблюдават кой влиза и излиза. Да се свалят записите от това кой влиза и излиза, и тогава много неща ще станат ясни. Само че никой не реагира на това. Предполагам, че МВР имат тази възможност, прокуратурата има тази възможност. Хайде да видим кой е ходил там. Аз знам, че аз не съм ходил.

А защо Петров даде тоя доклад на Борисов?

Аз откъде да знам.

След като вие чрез...

Вижте, това е според мен част от сложните приятелско-враждебни отношения между Алексей Петров и Бойко Борисов от едно време. Отношенията не им знам, знам, че са били бизнес партньори, вероятно са имали и напрежение, както много бизнес партньори, в миналото. Беше определян като лоялен гражданин от министър-председателя, след това беше обявен за октопод. Нека съдът се произнесе.

Ограничава ли действията ви като лидер на опозицията заплахата от наказателно преследване?

Не. То една от целите е да се отвлече вниманието и да се дискредитира това, което говоря, но никой не може да ми запуши устата. Никога няма да могат да ми запушат устата да казвам това, което мисля.

Коментарите са в пресата, че ще получите само злоба като един вид административно наказание...

Вижте, аз не съм юрист и не мога да коментирам това. Не съм наясно.

Но даже не знаете за кои доклади ви обвиняват?

Не, напротив, аз видях тези, които някъде по пътя не са стигнали в циркулацията между ведомствата, и затова казвам, че не бих имал нищо против те да бъдат декласифицирани, да бъдат сложени публично, за да видят българите за какви държавни тайни, в кавички, става дума.

За да приключим темата, значи как е ставало: вие получавате доклад като министър-председател и след това трябва лично да се разпишете с приемопредавателен протокол на тоя, дето го дава.

На една тетрадка, в общи линии.

И на кого го давате? Тоест викате човек от ДАНС, трябва на него да го дадете, а не може...

Не, не го давам, не го давам лично. Оставям го при секретарките...

И там някой не се е разписал.

Не, то аз се разписвам.

Че сте го дал.

Да.

А не се разписва тоя, дето го е получил.

Понякога съм се разписвал на много доклади едновременно, защото са връщани, да кажем, десетина или нещо подобно. Но, честно казано... между другото би било интересно да се направи статистика колко хиляди доклади, само класифицирани, са минали през мен за 4 години и за какво става дума изобщо. И е много интересно защо през... тъй като става дума за някои доклади от 2005-2006, никой не е сигнализирал на министър-председателя, че липсва един или друг доклад до последните 10 дни преди напускане на Министерския съвет. Има много въпроси, но не това е важното. Аз ви казах, на фона на всичко, което става в държавата...

Хайде да говорим за фона.

...на всички безумия, това е толкова дребна работа, която не засяга живота на хората.

Е, тя не би била дребна, ако все пак... не че ще е прецедент за българската история, но примерно бивш министър председател влиза в затвора.

Ами то това е целта на действащия министър-председател.

Смятате, че Борисов иска да ви вкара в затвора.

Смятам, че иска да бъда осъден за едно или друго. След като не намериха повод да ме осъдят за това, че съм окрал държавата, защото не е така, търсят някакъв друг повод.

Как да се намали бюджетният дефицит и едновременно да се дадат още пари за предложенията от депутати от БСП - борба с комарите, нови филми, на Пловдив заради софийския боклук... и списъкът може да бъде продължен, за безброй идеи от левицата за какво да се харчи?

Нека първо зададем главния въпрос - защо се стига до актуализация на бюджета в средата на годината, което не се е случвало от 1996 година. Спомняте си тази година, кризисната. Това е главният въпрос и аз няма да говоря моите аргументи, които ги повтарям сигурно от половин година, за погрешната им политика. Ще кажа, само преди 1 ден излезе анализ на може би най-авторитетния институт за международни икономически изследвания във Виена, в който ясно е казано: правителството в България задълбочи кризата чрез погрешна политика, чрез преохлаждане на икономиката, чрез неразплащане на бизнеса, чрез стопиране на инвестиционни проекти, за да постигнат една нереалистична в тази ситуация цел, това не са мои думи, а на Виенския институт, чакалнята на еврозоната. Заради това пожертваха реалната икономика в България и я смачкаха. И същевременно се казва, че сега се отива към разширяване на бюджетния дефицит и популистки плащания. И ще ви кажа следното: в този актуализиран бюджет има няколко неща по същество. Първо, легитимиране законодателно на това, че правителството не е в състояние да събере данъци. Министър Дянков обеща есента 2 милиарда повече приходи, нали така. Сега казват "ще съберем 2 милиарда по-малко, отколкото през 2009". Това трябва да се узакони, да им се развържат ръцете, да се даде индулгенция. Второ, да се узакони харченето на фискалния резерв. И какво се оказа? Че т.нар. опоскан бостан, издънен бюджет, лошите неща на предишното правителство година и половина хранят държавата и позволяват да плаща пенсии, да осигурява социална политика. Само че от 8 милиарда и 200 милиона лева през юли 2009 фискалният резерв ще падне на 4,5 милиарда лева към края на годината, до минимум, под който е много рисковано да се слиза. И питам - какво правим след това? Външен заем, който става все по-неизбежен...

Иван Костов казва, че не може без външен заем. Съгласен ли сте?

... все по-неизбежен и при все по-лоши условия, при все по-лоши условия, второ - увеличаване на данъците, за да имат повече приходи, като правило ДДС и акцизи, трето - намаляване на разходи и заплати, не дай боже пенсии, и четвърто - в крайна сметка споразумение с МВФ. Може да се окаже всички тези 4 трудни хапове за преглъщане на българите да се изпият наведнъж в края на тази година.

Да, но Борисов казва днес - аз нито съм намалил пенсиите, нито съм увеличил данъците, докато всички наоколо правят точно това.

А знаете ли защо? Заради това, че има фискален резерв като наследство, който сега харчат. Харчат, но ще го похарчат до края на годината и после, питам, какво. Това е въпросът. Но има и други, има и други неща.

Ама вие искахте да се харчи още повече, това бяха предложенията, които направиха вашите депутати.

Не, чакайте, не. Извинявайте, ние обърнахме внимание първо, че има занижена приходна част. Значи, дава се мандат на правителството - както сте работили досега мърляво и не може да съберете приходи, работете така. А за това ще плащат пенсионери, на които вече... които вече бяха излъгани, защото се премахна увеличението на вдовишките пенсии, на хората над 75-годишна възраст, 140 милиона лева се пестят за тяхна сметка, студентите, които ще трябва да плащат близо два пъти повече такса за обучение, други социални слоеве. Това е - некадърността на правителството се плаща от всеки един от българите. И искам да ви кажа още едно нещо. Ние предложихме източници на приходи и на тази база разходи, а не просто разходи. Само че беше отхвърлена и първата част, остави се правителството да прави каквото иска. Но искам да ви кажа...

Откъде да идват приходи...

От ДДС, от акцизи. Нали това е основната политика. Премиерът каза - арестите са най-добрата антикризисна политика. Правят арести, някакви акции, само че контрабандата е достигнала 50 процента от цигарения бранш, ако не знаете. Това са резултатите. Едно се приказва, едно се снима, а друго се случва. И искам да ви кажа още едно нещо - предложихме намаляване на акциза върху цигарите. Защото казвахме есента, зимата - не го качвайте толкова, ще засилите контрабандата, ще паднат приходите. Не, и сега не ни послушаха, въпреки че съвсем добронамерено сочихме примера на Унгария. Те качиха акцизите за цигарите много високо, загубиха неколкостотин милиона, поправиха се, намалиха акциза и увеличиха събираемостта. Чисто икономически така се получи. И това беше отхвърлено. И какво се получава обаче - правителството реже пари за висше образование и наука до минимум, просто убиват висшето образование, науката, реже пари за социална политика, реже пари на общините просто до живо месо. Защото какво означава за една община за полугодие да си намали 20 процента разходите, знаете ли какво - че няма да имат пари за здравеопазване, за...

А подкрепяте ли обединяване на общини?

Нека да си кажа тази теза и ще ви кажа другата. Второ, детските градини - няма да има достатъчно пари или хората ще трябва да доплащат, а и много други неща. И наред с това, което е интересно, има скрит резерв на правителството. Ще ви кажа къде е. Първо, милиард и 500 милиона са записани като усвояване от европейски фондове, нали така. Сега сме юли. Усвоени са 300 милиона ефективно. Там има резерв, който ще бъде похарчен без контрол от парламента и от обществото в края на годината за политически нужди на правителството. Второ, има резерв на правителството милиард 144 милиона, ако не се лъжа. Настоявахме да се разпише конкретно за какво се харчи. Записа се много обтекаемо - на тютюнопроизводителите до 116. Ама, то могат да бъдат 116 милиона, могат да бъдат 5 милиона.

Не, не, министърът на земеделието обясни, че цифрата е 115 милиона и нещо, близо 116, и че тя можело малко да играе.

Много пъти правителството е лъгало. Това е втори резерв. На бизнеса - записано е до 660 милиона лева през банката за развитие. Ние предложихме - нека всяко министерство, което е длъжник на фирмите, се разплати, посочихме и срок. Отхвърли се. Аз ви казвам моята прогноза - тези 660 милиона няма да бъдат платени. Една част ще бъде платена на близки, избирателно, фирми, може би срещу корупция, за което вече има индикации, и втората част ще бъде спестена и похарчена за нещо на тъмно в края на годината. Добре, тази година ще я закърпят, но ни очаква Бойковата зима от 1 януари 2011 г., защото, питам, какво правим през 2011 г., как се пълни бюджета, как се... след като няма фискалния резерв, оставен от предишното правителство. Това е големият въпрос.

Ще подкрепите ли съкращения в администрацията? Има ли нещо, което вие не успяхте, а знаехте, че трябва да се съкрати така или иначе?

Ами, аз, първо, искам да ви припомня, това малко се коментира, че предишното правителство за 4 години направи 10 процента съкращения в администрацията, ако не знаете, а не я раздувало, въпреки че успоредно с всичко останало трябваше да се създават нови институции по искане на Европейския съюз, нали знаете, там си има конкретни изисквания. Второ, всяко едно съкращение има оптимум, как да ви кажа, защото като се резне по-надолу, просто това е за сметка на качество на обслужването на хората. Това особено важи за местната власт. Какво очаквате в една малка община - да се орежат с 20 процента щатовете и да се дава някакво обслужване на гражданите за основни услуги, да не говорим за политики. Изобщо основният проблем на това правителство е, че няма никаква визия, няма стратегия, няма политика, всичко е ден за ден.

Добре, а ще подкрепите ли съкращения в администрацията, за каквито говореше в началото на предаването земеделският министър? Той каза, че не е нужна Агенцията за борба с градушките, след като който има проблем с градушките, ще се застрахова, както правят в цивилизования свят, и застрахователят...

И ще плаща за това, нали?

... да, и застрахователят ще плаща. Защото е логично, вие нямате лозе, нали, и аз нямам лозе, защо ние да плащаме на някой за лозето му да му гърмят по облаците, нали, не е нормално...

Ами, вижте, защото земеделието е основен отрасъл. Това е 10 процента от брутния вътрешен продукт. Какво искате от земеделските производители? Как да ги платят? Вижте, тук е бил...

Застраховка.

С какви пари става въпрос.

80 процента от Европейския съюз, 20 процента само да плащат.

Нека ви кажа как стоят нещата със земеделието. Наскоро един познат ми разказа следната история. Говорил с едри производители и те му признали, че преди изборите се срещали с премиера, днешния премиер, който им казвал - всичко ще ви дадем, двойно по-големи субсидии, отколкото ви дава предишното правителство, само изкарайте тракторите в центъра на столицата. Направили го. Аз го попитах - добре де, те акъл имат ли, знаят ли финансовото състояние на държавата, че това не можеше да бъде изпълнено. Ами, много сладко им прозвучало, много обещаващо. Сега ги излъгаха. Земеделският министър се е борил в правителството да дадат повече субсидии, само че не ги дават, няма ги в бюджета, нищо, нула, зеро...

Обединяване на общини.

Второ, второ, за земеделските производители, ако говорим. Вие знаете ли какво означава за един селскостопански работник да му увеличат самоосигуряването три пъти тази година? Той не може да ги плати, той не може да си изкара хляба. Това е пълно безумие. Имаме правителство, което гледа чисто счетоводителски, то не разбира от реалната икономика, особено министърът на финансите. Действат по някакъв учебник и си мислят, че нещата ще се случат така. Няма да се случат и не се случват и задълбават кризата. И когато хората губят работа, когато им намаляват социалните помощи, когато здравеопазването се влошава като качество и достъп, когато водят болниците към фалит, съзнателно водят болниците към фалит с тези правила, които наложиха, и го наричат здравна реформа, хората трябва да започнат да разбират кой носи отговорност за това и кой го прави.

Квалифицирахте песента "Нашата полиция" като ранен соцреализъм, подходящ и като химн на управлението на ГЕРБ. Според вас социалистическият реализъм е лош, аз това разбирам.

Не, всеки стил си има своята епоха, да ви кажа...

Не, защото доживяхме от социалист да каже, че социалистическият реализъм е нещо лошо... или е хубаво, щом...

Има и много хубави произведения в този стил, но като...

Кое произведение в този стил харесвате?

Ами, не едно и не две. Например харесвам марша на съветската авиация, който е един много хубав, много мелодичен марш. Но искам да ви кажа следното. Този химн и изобщо цялото празнуване около празника на МВР е характеристика на ГЕРБ като цяло, на цялото им управление. Значи, полицаите, които масово гласуваха за ГЕРБ, защото казаха - абе, това са наши момчета, обичат МВР, ще ни дадат повече пари, сега изнемогват. Няма пари за облекло, поставят им такива нарядки за глоби, че хората са принудени... Разказаха ми наскоро един случай, стои на ръба, там, където е знакът, приключва ограничението за скоростта и където всеки дава някаква газ, за да кара по-бързо... казва - специално стоя тук, защото иначе не мога да си покрия плана. И хората, вече излизайки от...

Твърдите, че в МВР има наряд на глоби?

Твърдя какво са ми разказали хора, спрени от полицаи... български полицаи...

Трябва да изкарат от глоби определени пари, това са ви...

Да, точно така. Нали премиерът казва - работете, събирайте глоби, МВР ще напълни хазната. И това действа по веригата...

Колко трябва? Тези, дето ви разказват, колко трябва да изкара на една смяна един, на знака там...

Е, няма да ви кажа, но. . .

Кажете де? Какво са ви разказвали?

Не, няма да ви кажа. Но виждам за какво става дума. Значи, наред с тези реални проблеми за българските полицаи, които са изправени пред много сериозни трудности днес, защото не им се дават пари, фактически има орязване на техните доходи, се прави едно пищно честване с изкарване на някакви мотори, купени от министър Михов навремето, на сцената, с едни танцьори с униформи на МВР, малко унизително, според мен, за служителите, и с тази бодряшка песен, която предизвика толкова много фолклор и реакции в интернет...

Вие да не съжалявате за Веселин Маринов, че мина към ГЕРБ?

Напротив.

Защото той, нали, вас харесваше първо, БСП.

Честно казано, олекна ми, олекна ми.

А, олекнало ви е.

Да. Буба лази, буба лази, МВР ни пази. Това е химнът.

Значи вие не харесвахте Маринов по принцип?

Ами, не е мой стил, честно казано. Пееше на наши митинги, защото много хора от БСП го харесват. Това няма нищо общо с моя естетически вкус.

Ще поиска ли БСП вот на недоверие на правителството? Вие от 9 март се каните да го направите.

Вижте, БСП го иска, реално погледнато, защото всеки ден това правителство на власт нанася нови щети на държавата от некомпетентност, от хаос, от разнопосочни сигнали, от гонене на външни инвеститори, от полицейщината, от показните акции, от репресиите, от чистките в администрацията, от това, че всичко в държавата е застинало, освен PR-а на правителството. . .

Значи би трябвало за общата политика да поискате, ако се пак... парламентарната процедура...

А, това вече е друг въпрос.

Обаче нямате гласове, нали?

Точно така, това е единствената...

ДПС защо не ви подкрепя?

Ами, това е въпрос към ДПС. Може би... мисля, че и те вероятно ще узреят, но не мога да се ангажирам от тяхно име. Защото трябват 48 подписа, иначе да е внесен досега вот на недоверие.

И според вас трябва да е за цялостна политика.

А, това не съм казал, това е вече въпрос на тактика на опозицията.

Защото, ако вземете за цялостна, после...

Точно така.

... шест месеца ли беше не може да искате...

Аз имам много сериозни притеснения за държавата, трябва да ви кажа, защото според мен през зимата много хора вече изключително остро ще усетят в своя джоб безумието и погрешността на тази политика, която се води. И може тази ситуация просто да изпревари разчетите на политически партии, подготовката за местни и президентски избори, защото може ситуацията да излезе извън контрол, икономически, България действително да се срине. Това е най-голямото ми притеснение. И го казвам извън това, че съм лидер на опозиционна политическа сила, защото никой не иска, никой нормален човек не иска държавата да се срине. А може да се стигне дотам, за съжаление. И си мисля - който управлява след това правителство, при това наследство как ще се оправи, честно казано.

Четохте ли договора за газа и анексите към него с Русия преди да го подпише България?

Ами, вижте, трябва да са ясни нещата. Първо, 2005 година се появи ръководителят на "Газпромекспорт", който каза - искаме на основата на действащия договор до един месец да подпишем нов договор, защото там е записано, че на три години се актуализират цените, и цените трябва да бъдат пазарни от 1 януари 2006 година. Позицията, която заех заедно с министър Овчаров, защото ние бяхме заедно на тази среща, беше, че това е неприемливо за България, защото не може да издържи икономически, защото е много рязко, имаме договор, който е валиден до 2010-та. И му казах - ако искате да търсим поетапно доближаване до пазарните цени, сме готови да седнем и да говорим реално, да търсим взаимния баланс, да се гарантира това, че Русия ще продължи транзит през България до 2030 година, което беше постигнато, да се гарантира увеличаване на транзитните такси ежегодно с инфлацията в Европейския съюз и много други неща. Тези преговори са водени една година не от мен, разбира се, защото затова има компания "Булгаргаз", затова има Министерство на икономиката и енергетиката. Бях периодично информиран за хода на преговорите. На финала естествено се запознах с този драфт и имахме още един разговор с г-н Медведев, в който се подобриха още нещата, които бяха записани. Например...

Тоест вие четохте договора, а този, дето го е подписал, Валентин Иванов, зам.-министър на енергетиката и шеф на борда на "Булгаргаз", казал пред разследващите го, че не го е чел.

Ами, да го е чел.

Е сте го пратили да го подпише...

Да го е чел.

... едва ли не, така, насила...

Да го е чел. Аз ли ще му върша работата? Аз съм водил разговори на финалния етап, в който например вместо първото увеличение да бъде от януари 2007-ма, беше от април 2007-ма, което спести на български производители, потребители точно в зимния сезон. И искам да ви кажа още едно нещо. Значи, и в момента България плаща на "Газпром" по този договор доста по-ниски от пазарните...

Но можело да са още по-ниски. . .

Около 90 процента.

... по стария договор, защото, нали има договор...

Вижте, по стария договор, ако говорим за него, има договор, в който, първо, пише, че има актуализация на цените на три години, "Газпром" бяха в правото да го поставят, второ - в който пише, че България е задължена това, което заявява, да го плати изцяло.

Тук министър Трайков възразява, че сметките ви за 7 милиарда долара неустойки не били верни и че...

Около 4, около 4.

Не, той каза, че...

Тоест това е малка сума, нали, малка сума е...

Не, не, той казва, че под милиард даже трябвало да бъдат, той за милиони говори.

Вижте, това правителство лъже и със сметките не е много добре, като цяло, и го доказва вече, дори, ако щете, и с актуализацията на бюджета.

Добре де, но какво щяха да направят, се питам аз, ако вие не бяхте подписали, има договор до 2010-та...

Ами, вижте, ами той...

Какво, ще спрат газа на България в годината, в която влиза в Европейския съюз?

Това е един риск.

На какъв натиск щяха да бъдат подложени обаче в общоевропейски план.

Спряха ли за Украйна? За цяла Европа...

Ама пуснаха ли за Украйна?

Ама какво струваше това на всяка една от държавите? А за България много по-лесно се прави това, защото през нас минава транзит само за Турция и Гърция, много по-малко, отколкото през Украйна, защото през Украйна минава почти целият транзит.

Според вас руснаците, ако не бяхме подписали, щяха да ни спрат газа?

Първо, имаше такъв риск. Никой не може да го оцени стопроцентово. Второ, те ясно казаха - ако няма предоговаряне, а това е тяхна обща политика в последните години, към пазарни цени изцяло, тогава няма да правим нови проекти през територията на България и. . .

Щяха да се радват от десницата страшно.

Не, не, не. . . Сигурно. Ама и нещо друго, транзитът, който върви през България, щеше да заобиколи България. Тук преди мен беше г-н Костов. Спомняте ли си как се подиграваше неговото правителство на руснаците, че щели да направят "Син поток". Ха, ха, ха, не могат да направят по дъното на Черно море. Къде ще ходят, ще минат през България. Къде минаха? "Син поток" направиха ли - направиха. Минава ли през Турция голяма част от транзита - минава. Това заобикаля България. Беше съвсем реално към 2015-та нищо да не минава през България. А в новия договор е записано, че до 2030 година Русия се задължава да транзитира 17 милиарда кубически метра, да плаща такса по пазарни цени на България, ако транзитира по-малко, да плаща 90 процента от стойността на това, което е задължена да транзитира. Ами, това са няколко милиарда евро приходи за държавата за този период.

Тоест да обобщим. . .

И искам да кажа още едно нещо. Понеже сега има голямо увеличение на газа, това е много тежък удар и върху хората, и върху индустрията. Защо? Защото ГЕРБ една година изкуствено задържа цените. Те не ги увеличават заради политически цели, сметката я плаща "Булгаргаз". Само че вече толкова се декапитализира, че или трябва да фалира, или трябва да направят стъпката. И затова направиха тази болезнена стъпка по принуда.

А вярно ли е, че в посредниците остават големи печалби?

Ами, сигурно, само че с посредниците не сме подписали ние, те са от времето на г-н Костов, ако не знаете. И освен всичко останало, това е, разбира се, и руско... ние винаги - и президентът, и аз като министър-председател, сме поставяли въпроса за отпадане на посредниците. От Русия досега не е имало такова желание, защото тези посредници са фирми също на "Газпром", реално погледнато.

Да обобщим. Вие даже сега казвате, че не само сте чел тези договори и анекси, които са се подписали, но вие заставате зад тях и те са положителна заслуга лично на вас и на вашето правителство?

Вижте, значи, първо, естествено, че министърът на икономиката формира основно политиката, той е по-голям експерт в тази област от мен без съмнение, защото той е енергетик. Второ, търсихме и мисля, че сме намерили като цяло разумен баланс. Трето, в тези договори не съм участвал... в тези преговори текст по текст, разбира се, не съм участвал лично, а съм давал основни насоки и съм отстоявал позиции, които смятам, че са важни за България. И още едно нещо, понеже сега енергийната тема е пак на дневен ред. Министър-председателят за пореден път обяви - Бургас - Александруполис отпада. Всеки ден дава разнопосочни изявения за "Белене". Аз не мога да кажа вече, не се ориентирам, какво ще правим с "Белене" - ще го строим, няма да го строим, на каква цена, при какви съотношения. Трябва да се гарантира България да има 51 процента, това е важно, а не да се даде на руснаци или на някой друг преобладаващо участие в "Белене", защото смисълът е да бъде българска атомна електроцентрала. Второ, да намерят сериозни инвеститори в тази ситуация. Трето, действително да гарантират добра цена. Защото се появи коментар от г-н Кириенко на "Атомстройекспорт", той казва - ами, то договорът е за 4 милиарда евро, защо българският премиер казва, че иска да бъде за 7 милиарда. Това е сериозен въпрос между другото. Освен всичко останало за "Южен поток" трябва да се знае, че основните неща, които бяха договорени, бяха договорени от нашето правителство, при това по добър начин за България. И аз лично се гордея от резултатите от тези преговори, защото знам колко трудно ни беше да ги водим, и съм ги водил лично и с премиера Путин. И там е записано едно от нещата, които днес обявява и г-н Борисов, че са постигнати...

Путин, същият, който Бойко Борисов го разбира по-добре, отколкото вие.

Добре. Не... със сигурност с г-н Путин имаме по-добра комуникация, най-малко пък езикова. Но... това има значение във воденето на преговори освен другите неща. Но искам да кажа следното. Миналата пролет основният проблем, който имахме, ако си спомняте, имаше едно инфарктно мое посещение, където ми отлагаха среща с президента, късаше се копче на г-н Путин, водихме допълнителни разговори извън официалните, беше, че ние настоявахме следващата стъпка за "Южен поток" да се запише изрично, че това, което го има в нашия договор, че Русия ще транзитира 17 милиарда кубически метра по тръбите на "Булгаргаз" и ще плаща сто процента на българската държава за това, ще остане. А "Южен поток" от което си е отгоре, си е отгоре по другите правила, които бяха договорени, и че тези 17 милиарда няма да бъдат част от "Южен поток". И България да получава не сто процента от тази текста, а петдесет процента. Това бяха трудни преговори, но ги отстояхме тези позиции.

Защо възразявате срещу срещите на американския посланик по енергийните теми, след като сам се срещнахте с руския посланик преди няколко месеца пак по същите теми?

Чакайте, аз се срещам и с американския посланик и по тези теми, и по много други, и с посланика на Германия, и на Франция, и на всички основни държави. Аз съм против това посланик на която и да е държава - Русия, Америка... да иска едва ли не отчет от българското правителство, нищо че е правителство на ГЕРБ. Като министър-председател съм водил разговори с посланиците от всички държави, но публично да се поставят едва ли не условия не мисля, че е най-добрият дипломатически тон. Иначе подкрепям част от нещата, които казва посланикът на САЩ. Да, трябва да има прозрачност, от това са заинтересовани българските граждани. Трябва да знаем в крайна сметка какво са се договорили с Русия. Трябва да знаем...

Е, зер се знаеше вие какво сте се договорили.

Напротив, доста добре се знаеше.

Парите не. На газа.

Напротив, публично бяха... имаше информация с основните параметри. Това, че по искане на "Газпром" част от договора е търговска тайна, не беше наше желание. Ние нямахме нищо против това да бъде изцяло публично. Но всички параметри публично са известни. Второ, подкрепям, че трябва да има диверсификация. Само че кой направи например реалните стъпки за диверсификация за "Набуко"? Предишното правителство.На 17 юли миналата година последното ми пътуване беше... като премиер, беше да подпиша за "Набуко" междуправителственото споразумение. Оттам досега какво е направено, какво е направено за Ел Ен Джи терминалите, какво е направено за връзките за една година между България и Гърция, България и Турция, газовите, България и Румъния - няма никакво действие. Затова, когато някой иска по-бърза диверсификация за България, което е добре, би трябвало да се ангажира съответната държава не само политически, ами да даде рамо, в това число и финансово, да кажем. "Набуко" - кой е един от основните проблеми? Ами финансирането на "Набуко". И затова е важно и Европейската инвестиционна банка, и Европейската комисия, и други институции, ако ще, и Америка по някакъв начин да подкрепи финансово изграждането на този газопровод, за да може да се случи тази диверсификация, а не само да приказваме това.

Премиерът периодически ви пита защо беше нужен "Цанков камък", толкова скъп проект, и то пък на него толкова скъп консултант - Ахмед Доган.

Вие знаете ли от кого е подписан "Цанков камък"? Хайде стига аз отговарял за всичко. Проектът е стартиран по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. Той е стартиран на основата на двустранна междудържавна спогодба между България и Австрия. Знаете ли го това? Знаете ли, че сега НЕК преговаря за нов кредит за достояването на "Цанков камък". Знаете ли го това? Вижте, премиерът...

Вие знаехте ли, че той е толкова ценен консултант?

Не, не знаех.

Не знаехте, сега разбрахте?

Да, от медиите разбрах. Но премиерът е майстор на манипулацията, признавам му го. Значи, може да играе с всякакви цифри както си поиска, и да казва неверни неща освен всичко останало. Не знам дали съзнателно или несъзнателно. Ще ви дам още един пример на съзнателна манипулация, за "Белене" пак. Колко е платила държавата, вчера и с министър Цветанов се карахме в парламента, той не разбира от тази работа, къде се бута да говори на тази тема с общи клишета. Обяснявах и чрез медиите на премиера, който говореше за тежките заеми по "Белене". Първо, това е корпоративен заем. Целият проект "Белене" се финансира не от бюджета на държавата, а като икономически и финансов проект на частни компании или на компании като цяло, защото НЕК е компания. И НЕК е вземало заеми и ще взема заеми за този и за други проекти. Разбирате ли? Държавата няма ангажимент по този проект и по заемите, които са вземани. Това не е държавно гарантиран заем. И давам сравнение. Има например междуправителствено споразумение с Япония за терминалите Варна и Бургас. Там се взема заем, който е държавно гарантиран. Това е корпоративен заем. И няма държавно финансиране.

Кой отговаря пред партията си, че е сложил розовите очила, че с етапния отчет за изпълнението на задачите, произтичащи от решението на 47-ия конгрес на БСП от 18 октомври 2009 г., представен от вас пред Висшия партиен съвет миналата събота, сте сложил розовите очила.

Вие виждате ли ми очилата? Те са същите като вашите - прозрачни, без цвят. Значи, трябва да кажем много ясно. Ситуацията е по-добра, реално по-добра и като самочувствие на нашите членове, и като дейност на парламентарната група, и като работа по места, отколкото беше през септември миналата година. БСП излезе от ступора.

Опозицията щяла да сезира контролната комисия, че този ваш доклад бил приет с неясен брой гласове за и против... с видимо болшинство.

Това са глупости. Сега ще ви кажа друго нещо. Като пример за това как работи БСП. Завчера приемахме актуализацията на бюджета. Пет часа и 75 изказвания смислени, аргументирани от "Коалиция за България" при 40 депутати. Под 20 изказвания и по-малко от час защита на бюджета от ГЕРБ. Ето това е оценка за работата на парламентарната група реална. Има хора в БСП, които са си поставили за цел, ако може БСП да бъде докарана до кота нула, за да покажат, че те са били прави. Затова играят в това число и апаратни игри, за да излизат от БСП постоянно негативни сигнали. Но ще ви дам следната социологическа картина, която наскоро ми предоставиха от "Галъп" за последните всички месеци, за да не гледаме през розови очила. Септември месец - 52 процента готовност да гласуват за ГЕРБ, 9 процента за БСП. Септември 2009. Сега - 30 процента