Ремонтираният бюджет задълбочава кризата и не дава перспектива

Юли 09, 2010 Новини БСП в медиите 0 1571

Интервю на секретаря на ИБ на НС на БСП и депутат от Коалиция за България Корнелия Нинова за в

Интервю на секретаря на ИБ на НС на БСП и депутат от Коалиция за България Корнелия Нинова за в. Земя:

 

- Управляващите внесоха ремонтирания бюджет в парламента, без да се съобразяват с конструктивните предложения на опозицията. Какво е мнението на Коалиция за България за проекта?
- Нашата позиция е ясна. В новата българска история не е правена актуализация на държавния бюджет още през първата половина на текущата година. Това показва провала на финансовата политика на правителството на ГЕРБ. Тя е непоследователна, некомпетентна, вредна за държавата, икономиката и гражданите на България. Левицата като национално отговорна лява политическа сила, заявява своето мнение и прави конструктивни предложения, които управляващите упорито не искат и да чуят. А те са насочени към добри цели. Наш приоритет са социалната политика, здравеопазването, образованието, общините. Наша грижа са младите семейства, социално слабите, пенсионерите, работещите хора, студентите.


- Виждаме, че дори подкрепящите ги сини имат сериозни резерви към актуализирания бюджет. Какво дава и какво отнема този бюджет?
- Дори експертите от финансовото министерство виждат, че няма да се съберат два милиарда от планираните в кабинетите приходи. Няма и анализ на причините за провала на приходната политика. Не се обръща внимание на допуснатите просрочия към бизнеса, невъзстановения ДДС, чистката на кадри в приходните и в други държавни агенции, за които дори Брюксел се разтревожи. Не се обръща внимание и на влошения инвестиционен климат, както и на надигащия се сив сектор в икономиката и на ежедневно набиращата сили контрабанда при акцизните стоки до 50 процента. От левицата бихме искали всичко това да бъде признато от правителството. Ще го приемем като знак за намерението да се промени водената от него политика. Но това едва ли ще стане. Ето и примерите само за три месеца правителството направи с близо милиард лева по-големи разходи, отколкото преди една година по същото време. Сега с ремонта се предлага намаление на разходите с 900 милиона лева. При доказаната неспособност на кабинета „Борисов" да събира дори консервативно планираните приходи това ще доведе до неизбежни рестрикции. И тази мярка изглежда фалшива заради структурата на съкращенията на харчовете, а също и заради допълнителните разходи от близо 1,2 милиарда, надхвърлящи набелязаните икономии на бюджетни средства. Правителството предлага различен подход при намаляване на разходите. Особено сериозни са намаленията в здравеопазването, образованието, земеделието, общините основни „потърпевши" от бурята на съкращенията на средства. За сметка на силовите министерства! И на фона на неверните прогнози на министър Дянков. В неговия проект за актуализация бюджетният дефицит на касова основа е 4,8 на сто и не повече от 3 на сто на начислена основа. Обаче дефицитът в края на годината ще бъде по-висок - от 7 до 8 процента. Ето - Брюксел вече започна процедура срещу страната ни заради свръхдефицита, наличието му нарушава договора ни с ЕС! А Дянков убедително обясняваше след срещата си с комисар Оли Рен, че всичко е наред и че еврокомисарят бил убеден от него самия, че няма нищо опасно в твърденията на Евростат, че подхождаме по андрешковски към данните и числата, които представяме в ЕК! Смущаваща е не само невярната прогноза на финансовия вицепремиер, смущава й непоследователното му отношение към най-важните параметри на фискалната политика. Миналата година министър Дянков уверяваше, че бюджет 2010 ще е балансиран. През май тази година той вече мисли различно. Сега бюджетният дефицит не притеснявал инвеститорите и дори сам по себе си бил добър за икономическото развитие. Нищо, че преди аргументите бяха, че за инвеститорите валутният борд у нас означавал балансиран бюджет. Това отсъствие на ясни цели на фискалната и икономическата политика предизвиква колебанията на деловите среди и тяхната естествена реакция е защитна - при високата степен на несигурност, която излъчва правителството, те намаляват стопанската си активност.


- Категорична сте в критиката си към актуализацията на бюджета. И политическата ви сила ли е така категорична?
- Да, разбира се! Левицата категорично се противопоставя на тази актуализация! Ремонтираният бюджет не решава нито един проблем на държавата и хората. Нещо повече - актуализацията на главната републиканска сметка задълбочава кризата и не дава перспектива. Или перспективата за следващата година е мъчителна - при такава политика ще се стигне до рязане на заплати и пенсии и до увеличаване на данъци!
Правителството вече изхарчи два милиарда от резерва. С предложенията му за актуализацията фактически се продължава финансирането му с още 2 милиарда от наследения резерв. Правителството доказа, че е неспособно да събира приходите, но е, способно да използва резерва за финансиране на дефицита. Това ни изправя пред риска от макроикономическа нестабилност. Правителството използва като политическа „мантра" приказките за лошата тройна коалиция, но на драго сърце харчи парите, спестени от предишното правителство. Благодарение на ресурсите, оставени от него обаче, все още се изплащат заплати, пенсии и социални програми!


- Какво предлага левицата като алтернатива на проекта?
- БСП има истинска своя алтернатива. За разлика от правителството ние отстояваме философията си за стабилен икономически растеж и силна социална политика. Нашите конкретни практически мерки са насочени към младите семейства, към социално слабите, към пенсионерите, към работещите хора, към студентите. Важно е, че мерките, които предлагаме, са приоритетно в областта на социалната политика, здравеопазването, образованието, общините. За да защитим тези приоритети, предлагам да се увеличи приходната част на актуализирания бюджет с около 800 милиона лева. И знаем как може да се постигне това увеличаване на приходите от ДДС с 20 милиона и от акцизи с 250 милиона чрез стимулиране на бизнеса чрез изплащане на просрочените задължения на държавата, а те са 660 милиона лева, както и с драконовски мерки за борба с контрабандата без лобистки действия или натиск върху медиите. Предлагаме и увеличение на максималния осигурителен доход от 2000 на 2400 лева, както и повишаване на осигурителната тежест с 2 %. Намалението й през миналата година също с 2 процента лиши бюджета от 400 милиона лева, а виждате, че не постигна очаквания ефект да осигури на бизнеса условия за разкриване на нови работни места. Друг конкретен източник е повишаването на вноските за фонд „Безработица" от процент на два процента заради високия ръст на регистрираните безработни лица. Настояваме правителството приоритетно да се погрижи за българското здравеопазване и образование, за младите хора, за земеделските производители, за пенсионерите. Разбира се, левите експерти са подготвили и съвсем конкретни предложения за приоритети в актуализацията на бюджета, както и за отделните пера при изменението и допълнението в самия закон, които ще се чуят в обсъждането в пленарната зала. Надяваме се и управляващите да ги чуят и разберат за доброто на България!