В актуализацията на бюджета правителството прави скрит резерв за неконтролирани и непрозрачни плащания за политически цели

Депутатите от ГЕРБ проявяват вял интерес към обсъждането на най-важния закон в държавата, народните представители от Коалиция за България направиха над 50 изказвания и предложения в пленарна зала   Прави се скрит резерв на правителството за необосновани, неконтролирани, непрозрачни  плащания за реализацията на политически цели

Депутатите от ГЕРБ проявяват вял интерес към обсъждането на най-важния закон в държавата, народните представители от Коалиция за България направиха над 50 изказвания и предложения в пленарна зала

 

Прави се скрит резерв на правителството за необосновани, неконтролирани, непрозрачни  плащания за реализацията на политически цели. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев по време на второто четене на актуализацията на бюджета в пленарна зала. Лидерът на социалистите напомни, че актуализацията е прецедент от 1996г. и въпреки това правителството не е направило своите изводи, не отчита грешните си прогнози и  ще кара по старому. Станишев изтъкна, че промяната в бюджета само легитимира харченето на фискалния резерв. Левицата не приема обяснението на мнозинството защо при новата прогноза за нарастване на БВП с 3%, изведнъж приходите ще бъдат с 2 млрд. лв. по- малко от планираните в обявения от Дянков „безалтернативен" бюджет. „Трябва НС да постави по-високи изкисквания към правителството по отношение на събираемостта - и от ДДС, и от акцизи", заяви Станишев. По думите му ако няма приходи, няма как да се реализират смислените разходи, необходими на общините, на здравеопазването, на бизнеса и на социалния сектор. „Министър Дянков гарантира, че ще се съберат и 2 млрд. лв. повече. Къде са тези 2 млрд.?", попита лидерът на БСП. Той изтъкна, че щом е приключила реформата на НАП,  би трябвало да има много по- висока събираемост. „Очакваме от министъра на финансите да даде уверение, че в резултат на толкова шумно рекламираните реформи на дейността на НАП, на Митниците, ще съберат повече приходи. Да събират повече приходи и тогава да разпределят, но да разпределят по един прозрачен начин", заяви Сергей Станишев.

Зам.председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов коментира целите, които ГЕРБ си поставя с актуализацията на бюджета. Според него управляващите искат да се намалят приходите с близо 2 млрд.лв., да се узаконят непредвидени разходи, които вече са направени и да се легитимират нови разходи чрез т.нар „оперативен резерв" на стойност над 1.1 млрд.лв. Според Найденов ГЕРБ целят да се узакони дефицит над 3%, както и харченето на фискалния резерв до санитарния му минимум. „В резултат на провала на управляващите, ключови сектори в държавата с огромно социално значение са на ръба на пропастта, а някои от тях вече са преминали оттатък. Затова се налага да предлагаме реалистични решения от загриженост за тези сектори. Това не е популизъм. Това е отговорно поведение", заяви Ангел Найденов.

От парламентарната трибуна Сергей Станишев изрази недоумение от вялите дебати от страна на ГЕРБ при обсъждането на най-важния закон, който съдържа цялата политика на държавата по отношение на всички сектори. Въпреки явната незаинтересованост на управляващите, Коалиция за България аргументирано защити в зала предложенията си по актуализацията на бюджета.

„От Парламентарната група на Коалиция за България обсъждахме да се намали акцизът на цигарите и да се увеличат приходите в бюджета, но вие не го приехте", обърна се  Станишев към  мнозинството. По думите му контрабандата не се бори с показни акции срещу дребни разпространители. Председателят на ПГ на Коалиция за България упрекна правителството, че е намелен броят на служителите в митниците и попита с какъв ресурс ще се бори правителството с контрабандата.  „Вместо конкретни мерки на нас ни се предлага най-лесното - да се намалят приходите", коментира депутатът от левицата Анна Янева.

„Непрекъснато има сигнали от кабинета, че икономиката върви нагоре, а в същото време намалява приходната част", възмути се зам.председателят на ПГКБ Михаил Миков. По думите му правителството предлага една „мързелива" приходна част на бюджета. „Като премиерът Борисов призовава - пълнете хазната, като е направена реформата в приходната администрация, както има успехи в акциите, защо се намалява приходната част с 1,6 млн. лв.? Няма обяснение. Икономиката тръгва, казва Дянков, ръст в индустриалното производство. Има нещо сбъркано в тази работа и искате хората да ви вярват. Вие тупате чувала там, където няма какво да излезе", заяви депутатът от левицата. Миков призова да се приеме предложението на Коалиция за България за увеличаване на приходите от ДДС с 200 млн. лева и от акцизи с 250 млн. лева. „Съвсем скромно сме предложили приходите от акцизи и ДДС да не бъдат намалявани така драстично с 1,6 млн. лв., а само с 1,2 млн.", каза той. Миков изтъкна, че има повишен износ с 30 %, но само с 0,2% се е повишила продукцията в индустрията. „Това е индикатор, че злоупотребите с ДДС продължават да бъдат тежък проблем на тази власт", каза Михаил Миков.

Депутатът от левицата Димитър Горов настоя предвидените 660 милиона лева за разплащане с бизнеса да се разпишат в бюджетите на отделните министерства и ведомства, а не към банката за развитие. Според Горов грешката на правителството, че не се разплати с бизнеса още миналата година е предизвикала негативна верижна реакция в цялата страна.

Димчо Михалевски и Ангел Найденов предложиха да не се орязват 100 млн. от средствата за общините. „Тези 100млн.лв. са допълнение към онези 1 млрд.лв., с които общините разполагат по- малко, отколкото през миналата година. Общините се чудят как да оцелеят", обясни Найденов. Той предупреди, че орязването на средствата за общините ще ги доведе до просешка тояга. Мая Манолова прогнозира, че задълженията на общините в края на годината ще бъдат над 1 млрд.лв. По думите й заради орязването на средствата много от общините ще спрат да функционират, други ще изпаднат в задължения за много години напред, а трети ще фалират. Вследствие на това ще се замразят общинските инвестиционни програми. Ще последва ново неразплащане към фирмите. Ще се задълбочи задлъжняването на фирмите и фалит на някои от тях. Ще се наложат и сериозни съкращения в администрацията с около 42%. От своя страна Захари Георгиев поиска 15 млн.лв. повече за бюджета на Пловдив. Искането му е свързано с поетия ангажимент от правителството за изплащане на обезщетение на общината заради транспортирания там отпадък. Според Георгиев след като в актуализацията не са предвидени тези пари, управляващите се опитват да заобиколят поетия ангажимент.

Емилия Масларова настоя предвидените 142 млн. лв. за социални помощи да не стоят в оперативния резерв на разпореждане на премиера, защото не са извънредни разходи.  Драгомир Стойнев призова парите да се предвидят  в бюджета на социалното министерство. „Тези 142 млн. лв. са събрани от отказа на ГЕРБ да изпълни политическите си обещания. Няма да е изпълнено обещанието за изплащане на добавката за старост и добавката за починал съпруг. Благодарение на неспазването на тези обещания тези пари са спестени", обясни депутатът. Стойнев прогнозира, че около 300 милиона лева ще бъде неизпълнението на бюджета на МТСП в края на годината.

От Коалиция за България отбелязаха, че няма друг сектор, който да се орязва толкова много, колкото здравеопазването - с цели 23%. „Цари тотална неяснота по отношение на това къде, колко са парите в здравеопазването, как се използват, изпълняват ли се ангажиментите. Става ясно, че резервът за здравеопазването го няма. Според министрите от ГЕРБ липсват около 800 млн. лв. от резерва на касата, коментира Мая Манолова. По думите на Евгений Желев в здравеопазването се прави експеримент върху гърба на хората. От левицата настояват да се увеличат актуализираните разходи на Министерството на здравеопазването.

Депутатът от Коалиция за България Валентина Богданова настоя за повече пари за образование, а Петър Курумбашев, Стефан Данаилов и Антон Кутев - с 6 млн. лв. да бъде увеличен бюджетът на Министерство на културата. От левицата предлагат 2 млн. да се отделят за кинопроизводството и 4 млн. за театъра. „След време няма да можем да възстановим една цяла индустрия - филмовата", предупреди Антон Кутев. Стефан Данаилов каза, че с актуализацията бюджетът за култура се намалява от 102 млн. лв. на 92 млн. лв. Разходите драстично се намаляват, а приходите си остават същите. „Става дума за оцеляване на това, което го има", каза Данаилов.

Румен Петков поиска да се отделят 1 милион лева за борба с комарите на територията на Дунавските общини. Депутатът от левицата обясни, че този проблем засяга над 600 000 души. „На пръв поглед проблемът е твърде битов, но той може да доведе до сериозни заболявания, изтъкна Петков. По думите му освен неудобствата за гражданите, това създава проблеми на туризма и индустрията. „Тези загуби могат да бъдат повече от парите, които правителството ще отпусне", заяви Антон Кутев и даде пример със Силистра, където след 17 часа човек не може да си подаде носа навън заради комарите.