Христо Проданов: В парламента БСП ще продължи да се бори за доходите и социалните неравенства

Юни 01, 2019 Новини БСП в медиите 0 813

1.06.2019

"В парламента БСП ще акцентира на темите за доходите, социалните неравенства, както и темата за минимална работна заплата, начин на нейното определяне и минимална пенсия. Ако искаме да се прави сериозна политика, нещата трябва да започнат от сега. В края на годината, когато се приема държавният бюджет, да се правят промени е несериозно". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов пред "Дарик радио". Според него темата трябва се постави от средата на година, да се направят предложения, за да може при приемането на бюджета, да се приеме само финансовата рамка на този документ. "Корупцията е основният бич, пред който е изправена България. Искаме нов закон за КПКОНПИ, защото се доказа, че този в момента не работи", допълни той. Проданов подчерта, че предстои избор и на европейски прокурор, като той има двама наместници във всяка страна. "В България нямаме никакви правила за техния избор. Искаме да има правила, които да гарантират, че тези хора няма да бъдат посочени от незнайно кой и да вършат това, което ще им каже той", коментира зам.-председателят на ПГ на "БСП за България". Проданов припомни, че БСП е предлагала многократно да се намали ДДС на хляба и на други стоки. "Ще подкрепим това предложение, защото това е наша водеща политическа теза", каза още той.   

"Не съм съгласен с тезата, че кампанията на БСП за евроизборите е била негативна. Няма как да не коментираме "Апартаментгейт" и къщите за гости, но не сме залагали на тези теми. В кампанията говорихме за европейската минимална работна заплата и нейното формиране, както и Европа на две скорости", посочи народният представител. Той изрази съжаление, че дебатът е бил изместен от скандалите около управляващите и подчерта, че те ще продължават, докато това правителство управлява България. "За нас водещото в България са доходите, като най-бедната, най-изостанала, най-болната и най-най-най във всички негативни класации държава", каза още той. "За мен тези избори бяха пропуск за БСП, но това ще бъде поправено. Ще продължим да говорим и да се борим за социалните теми. Като опозиция не можем да мълчим, когато излизат гейтовете и престъпленията на това управление", коментира Проданов.

Според народния представител Нинова трябва да остане лидер на БСП. Той е на мнение, че БСП има достатъчно аргументи да каже, че на тези избори се е представила добре, защото е единствената партия, която увеличи гласовете си, има един мандат повече от предните европейски избори и печели в доста общини и области. "В годините сме губили много избори, но никой не е понесъл политическа отговорност за това. Сега оставки подадоха председателят на партията и шефът на предизборния щаб. Това е най-високото политическо ниво", подчерта той. Христо Проданов подчерта, че Нинова иска да промени модела не само в България, но и в партията. "Оставката е личен акт и пример. Тя иска да мине през пряк вътрешнопартиен избор, за да може хората в партията да кажат кого подкрепят. Всеки може да се включи в това състезание", обясни той и посочи, че до края на юли има възможност този избор да бъде проведен.

Според Христо Проданов левицата ще бъде по-силна в Европа. "Смесването на лявото и дясно е път, който докара Европа до това положение - в центъра на политиките не са хората, а корпорациите и банките. Европа не се харесва не само от БСП, а и от българските и европейските граждани по начина и модела, който функционира", каза още народният представител.