ГЕРБ прокарва в парламента пореден лобистки закон

Антон Кутев: По отношение на натиска към медиите Лъчезар Иванов е първолак спрямо Бойко Борисов     По навик правителството отново вкара лобистки и корупционен текст

Антон Кутев: По отношение на натиска към медиите Лъчезар Иванов е първолак спрямо Бойко Борисов

 

 

По навик правителството отново вкара лобистки и корупционен текст. Това заяви депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев на брифинг в парламента. Мутафчиев поясни, че става дума за текст от ЗИД на Закона за автомобилните превози. В параграф 10, който касае изменението на член 17,  в ал. 2 е записано, че републиканската транспортна схема включва автобусни линии с крайни и междинни спирки само в градовете с над 30 000 души. Схемата се разработва от транспортното министерство  и се утвърждава от министъра на транспорта.  Превозите за линии, утвърдени по републиканската транспортна схема, се възлагат от министъра на транспорта. Мутафчиев обясни, че на практика се изземат функции на общините. „До сега транспортната схема се утвърждаваше от министъра, но конкурсите за извършване на превози и предложенията се правеха от самите общини. Те най- добре знаят какви са нуждите на населението", заяви депутатът от левицата. Според Мутафчиев  това е текст, който ще даде привилегия на по- големите фирми и е в ущърб на малките превозвачи.

Депутатът напомни, че преди няколко седмици българското правителство оттегли проекта си за промяна на същия закон заради текст, с който се премахваше задължението на автобусните превозвачи да имат необходимата категоризация, за да превозват деца. „Тогава премиерът обяви, че това е лобистки текст и министърът на транспорта изтегли закона", изтъкна Мутафчиев. Той поясни, че миналата сряда отново е бил приет ЗИД на Закона за автомобилните превози. „Добре е, че спорните текстове се запазиха в стария вариант, така че да гарантират безопасността на превоза на деца", коментира народният представител.

Депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев напомни за съществуването на запис, в който зам.-кмет на Столична община казва коя фирма за коя линия и на каква цена да играе със знаменитата реплика „ще има хляб за всички". Комисията, която е трябвало да разследва случая е била  оглавена от бъдещия министър на транспорта Александър Цветков. „Тогава така и не получих отговор защо на частните линии се плаща 3.56лв. на километър, а на общинската фирма 2.86лв. за една и съща услуга", отбеляза Курумбашев. По думите му, въпреки становището на комисията да не се одобри този конкурс,  е бил сключен договор само с една фирма. „Собственикът на фирмата дали е собственик на едни определени хотели във Велинград, дали тези хотели не се посещават от определени лидери от ГЕРБ", изтъкна Курумбашев. „Питам Бойко Борисов, който ходеше по тавана, когато държавата искаше да му изземе чистенето с боклука, защо сега иска да изземе класическа общинска дейност и да я направи държавна", заяви депутатът от левицата.

Секретарят на ИБ на НС на БСП и народен представител от левицата Антон Кутев коментира намерението на Лъчезар Иванов да си подаде оставката. „Това че Лъчезар Иванов си подава оставката като зам.-председател на парламента и като партийна фигура в ГЕРБ за скандала с натиска върху медиите, е правилно и във вярната посока", заяви Кутев. От левицата смятат, че за другия скандал, свързан с пътуването на Иванов и бившия министър Божидар Нанев до САЩ, депутатът от ГЕРБ би трябвало да си подаде оставката и като председател на комисията по здравеопазване в парламента. Заради третия скандал с поправката в Държавен вестник, в който също беше замесено името на Иванов, той би трябвало да си подаде оставката и от парламента. „Нашият призив към Лъчезар Иванов е като е тръгнал с оставките, да кара до край, защото не може да си малко виновен или почти невиновен", заяви Антон Кутев.

Депутатът от левицата припомни писмата на премиера Борисов до медиите за това дали им е оказван натиск. „Предлагаме премиерът да пусне пак писма, но да бъде по- детайлен и по- настоятелен. И тъй като напоследък министър-председателят обича да дава всичко на ДАНС и на прокуратурата, крайно време е да започне да се търси има ли незаконна търговия с влияние в случая с Иванов. Нека премиерът да даде на прокуратурата и на ДАНС случая, за да се стигне до край", каза още Антон Кутев.  Според него не само Лъчезар Иванов е бил човекът, който натиска медии в България и нивото не е само едно, а от редактора до отделния журналист. „По отношение на натиска към медиите Лъчезар Иванов е първолак спрямо Бойко Борисов", отбеляза депутатът. „Прави ли ви впечатление, че днес Ваньо Танов излиза и казва - този човек беше предлаган за шеф на Калотина. Вчера ли му го предложиха или онзи ден? Или всичко се вади в един определен момент", обърна се Петър Курумбашев към журналистите.