Проф. Мариела Модева: Силата на българския дух е калена в изпитания

Май 24, 2019 Новини Избори 0 767

Тодор Стоилов: Имаме една щастлива орис – нашия език. Трябва да го съхраняваме

„Пловдив е един от знаковите градове в България - носител на културна памет, уникално място, където се срещат различни цивилизации“. Това каза в Пловдив кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ проф. Мариела Модева по време на дискусия за културното и духовно богатство на града. Тя подчерта, че в това е шансът за града, защото културата изгражда мостове. По думите й страната ни е трета по богатство на културни ценности след Италия и Гърция. България е дала третата официална азбука в ЕС, а българският език е един от 24-те официални езика в Съюза. „Нека припомним духовния подвиг на светите братя Кирил и Методи и не забравяме, че силата на българския дух е калена в изпитания“, коментира тя.

Проф. Мариела Модева наблегна, че културата носи принадена стойност, но зависи  от това как се отнасяме към нея. В дискусията бе обсъдена ползата за Пловдив от титлата „Европейска столица на културата“.  „Всички имахме големи очаквания, защото статутът на европейска столица на културата дава огромни възможности на града и положителни измерения за репутацията на България“, каза тя и подчерта, че културата е един факторите за регионално развитие. По думите й обаче скандалите, свързани с инициативата, у нас са донесли много разочарование. Тя изтъкна, че навсякъде в Европа статутът на европейска столица на културата носи дивиденти, защото между 8 и 10 пъти е възвръщаемостта на инвестициите в култура. В тази връзка- пловдивчани настояха културата да стане национален приоритет. Проф. Модева се съгласи и допълни, че културата и културната идентичност следва да са надпартийни и общо валидни ангажименти за всички политици. „Културата е фактор и основание да се държим достойно“, изтъкна кандидатът за член на ЕП. Тя обясни, че „БСП за България“ настоява да се увеличат средствата по програмите „Творческа Европа“, „Хоризонт 2020“ и „Еразъм плюс“ и да бъде приложен европейският  културен чек. "Благодарение на този чек, всеки млад европеец ще има възможност до се запознае с културата, независимо в коя страна живее“, поясни проф. Модева. Тя изтъкна, че в града на тепетата толерантността е налично доказана в съжителството на различните етноси.

"Ние, българите, имаме една щастлива орис: нашият език. Това е нашата реч „омайна и сладка“, с която мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която трябва да съхраняваме“, заяви кандидатът за евродепутет от левицата Тодор Стоилов в с. Катуница, където заедно с Цветелина Пенкова, също кандидат на БСП, дадоха старт на благотворителния турнир по канадска борба. По думите му днес все по-често пишем нехайно, говорим с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени и затова и все по-малко чуваме истината. „Невежеството няма празник. Но то заема всеки сантиметър, освободен от културата", каза още той. Стоилов заяви, че цел на БСП е да живеем в Европа, в която- без значение дали си млад човек, роден в Германия или в България -качественото образование, условията на труд и достойните доходи да бъдат гарантирани.

Целта на турнира бе да се съберат средства за  УМБАЛ" Свети Георги",, а основен дарител  бе  председателят на областния съвет на БСП Георги Гергов.