Иван Кръстев: В Европа на растящите неравенства образованието е универсален изравнител

Май 20, 2019 Новини Избори 0 1052

20.05.2019

"В Европа на растящите неравенства образованието е универсален изравнител". Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на „БСП за България“ Иван Кръстев по време на дискусия по проблемите на средното образование в страната, организирана от Градския съвет на БСП – София. „Ако нещо в момента наистина разяжда този Европейски съюз и го поставя в екзистенциална криза, това са растящите неравенства във всичките им аспекти – социални, икономически, териториални. Включително и неравенствата, които се получават в образователната система", допълни той. Според него една от основните функции на образованието в обществото, в съвременната развита държава, е на универсален изравнител - т.е. образователната система трябва да бъде такава, че тези, които имат по-малко материални възможности да бъдат подпомогнати да развият своя пълен потенциал и  съответно да допринасят в пълнота в обществото и в държавата, в която живеят. Той изрази съжаление, че в момента България се проваля в тази посока и логично резултатът е повече от тревожен – получава се все по-голяма и по-голяма сегрегация в самата образователна система. „На база на съществуващата в момента система за финансиране на образованието в страната има много, много богати училища и много, много бедни, за които часовникът тиктака и е въпрос на време да удари катинарът", коментира той и допълни, че за съжаление тези затворени училища станаха твърде много и не само в селата и малките населени места, но и в големите градове.

Другият много голям проблем, според Иван Кръстев, са задълбочаващите се неравенства и сегрегация вътре в нашите деца. „47% функционална неграмотност е много страшна оценка", добави той. По неговите думи това дава отражение върху българската икономика. "И точно тук е разликата между лявото и дясното в политиката. Десните казват, че проблемът е в образователната система. Тя трябва да бъде реформирана и адаптирана, според тях. Но да се адаптира към какво? Ако погледнем сегашната ни структура на икономиката с 67% дял на услуги, в които преобладават търговията на дребно, ресторантьорство, хотелиерство, значи нашата образователната система трябва да се ориентира към строителство, сервитьорки, камериерки и дребни търговци. Това ли искаме? Определено не", категоричен е Кръстев Той подчерта, че икономиката също трябва да има своя принос към развитието на образователната сфера. "Защото 57% от брутната добавена стойност в нашата икономика идва от човешкия капитал. Не от парите на този и онзи, не от капиталовите разходи, а от хората. Съответно- колкото този човешки капитал е с по-високо качество, толкова по-висок ще е ръстът в нашата икономика. Много просто базово уравнение“, обясни кандидатът за евродепутат.

Според кандидата за евродепутат проф. Мариела Модева настойчивото акцентиране върху правата на ученика в последните години е обърнало пирамидата и учителят е станал „последна дупка на кавала“. „Няма нищо лошо да се грижим за правата на учениците. Но върху учителя вече се упражнява всеки, цялата бюрократична тежест е върху него и върху директорите. И докато при създаването на българското училище през 19-и век то е било общонародно дело, сега българското училище се е превърнало в бизнес. Създадоха се елитни училища и гето училища. Насилието е всекидневие. Насилие дори срещу учители и директори. И в крайна сметка ние изпускаме младото поколение, за което всички се кълнат, че е бъдещето на обществото“, коментира тя.

Председателят на БСП-София Калоян Паргов отбеляза, че в България не се говори много за влиянието на Европа върху образованието у нас. „Някак тази тема остава встрани и тук възприемаме и транспонираме в нашето законодателство определени европейски практики", коментира той. Според него в последната година сме станали свидетели на присъствието на джендър идеологията в образованието, чрез странни информационни материали в училища в някои градове в страната. "Затова е много важно кого ще изпратим да представлява България в Европейския парламент. Много е важно с каква мисия ще ги изпратим и каква заръка ще им дадем. Защото в последните 12 години, за съжаление, ставахме свидетели на множество големи пропуски там, които само констатирахме впоследствие у нас", посочи той. Паргов подчерта, че България е равноправен и достоен член на Европейския съюз и трябва на висок глас да заявява позициите си и да ги отстоява. "Затова е важно да направим избора си на 26-и май, с №18, в интегралната бюлетина“, каза още той

На срещата присъстваха още народните представители Ирена Анастасова и Анелия Клисарова, заместник-председателят на БСП – София и бивш заместник-министър на образованието проф. Ваня Добрева, лидерът на на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров, както и директори на училища, учители и експерти в образованието.