Ивайло Калфин: Необходимо е законодателство, което насърчава, а не ограничава използването на Интернет

Европейските социалисти и демократи са сериозно загрижени от предложенията на десницата за защита на интелектуалната собственост Предупреждение за сериозна заплаха за свободата на достъп до Интернет и основните граждански права беше отправено днес в Брюксел, в светлината на предстоящия следващата седмица дебат в ЕП върху защитата на интелектуалната собственост

Европейските социалисти и демократи са сериозно загрижени от предложенията на десницата за защита на интелектуалната собственост

Предупреждение за сериозна заплаха за свободата на достъп до Интернет и основните граждански права беше отправено днес в Брюксел, в светлината на предстоящия следващата седмица дебат в ЕП върху защитата на интелектуалната собственост.

Говорителят на Групата на социалистите и демократите (С&Д) по правните въпроси Бернхард Рапкай и докладчикът на Групата на С&Д по въпросите на интелектуалната собственост Франсоаз Кастекс заявиха:

"Европейските социалисти и демократи са сериозно загрижени от предложенията, целящи криминализирането на Интернет-потребителите за споделяне на данни с нетърговска цел.

"Младежи, които споделят информация (файлове) в Интернет със свои приятели, не могат да бъдат поставяни на едно и също ниво с престъпници, които правят същото с цел печалба. Нито пък някой, който е заел книга или компактдиск  на приятел.

"Социалистите и демократите смятат, че трябва да се въведе ясно разграничение между споделянето на информация, с търговска и нетърговска цел.

"Ние също така смятаме, че европейските законодатели трябва да се съсредоточат върху това, как да се справим с нелегалното споделяне на данни с търговска цел, докато същевременно насърчаваме развитието на нови технологии за легално споделяне на информация и поощряваме авторите за тяхната работа.

"Технологичното развитие дава възможност за нови форми на производство, което налага разработването на нови икономически и търговски модели, които да гарантират справедлив доход за всички категории собственици на авторски права.

"Прохибиционизмът в Интернет е отживелица, ограничава потенциала на Интернет и нарушава основните граждански права и свободи."

Ръководителят на делегацията на българските социалисти в ЕП Ивайло Калфин изрази подкрепата си за декларацията, която идва в момент, в който МВР затвори сайта chitanka.info:

"Изразявам сериозната си загриженост, че полицейщината в Интернет не решава въпросите, свързани с опазване на интелектуалната собственост. За това е необходимо добро законодателство, което насърчава, а не ограничава използването на Интернет, включително и за споделяне на художествени произведения."