Българският евродепутат Евгени Кирилов представи Розовата долина в Европейския парламент

Българският евродепутат Евгени Кирилов представи Розовата долина в Европейския парламент

Българският евродепутат Евгени Кирилов представи Розовата долина в Европейския парламент.

В дискусията на тема "Розовата долина - един уникален регион в Европа" взеха участие кметът на Казанлък Стефан Дамянов, кметът на Карлово Найден Найденов, директорът на историческия музей в Казанлък Косьо Зарев и представители на бизнеса от региона.

Специално изказване направи г-жа Констанце Крел, координатор на групата на Партията на европейските социалисти в Комисията по регионално развитие. Членството на България в ЕС дава възможност на регионите чрез структурните фондове на съюза да развият своите естествени предимства, каквото е розопроизводството в този конкретен случай, каза Крел. Като представител на провинция Заксен в Германия тя посочи, че в началото и там са допускани грешки при работата с еврофондовете и затова разбира трудностите за новите страни членки, но вярва, че България ще се справи.

В своите встъпителни думи Евгени Кирилов посочи, че идеята да бъде представена Розовата долина е свързана с амбицията Европа да бъде запозната с българските региони и градове и е израз на неговата ангажираност с въпросите на регионалното развитие като член на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент.

На събитието присъстваха евродепутати, представители на местните власти и бизнеса от България, както и на редица региони, които имат свое седалище в Брюксел, сред които Румъния, Полша, Германия, Испания, Финландия. Те проявиха сериозен интерес към изложбата на двамата фотографи от Казанлък - Александър Иванов и Стефан Димов, която беше открита след дискусията. Присъстващите имаха възможност да опитат розови продукти като гюлова ракия, сладко от рози и кисело мляко с фибри от розов цвят. Те оцениха високо и вината и козметиката от региона.