Станишев: В газовите договори сме защитили българския интерес

  Румен Овчаров: Ако премиерът продължава да слуша „Плямпачите", страната ни ще реализира „голям шлем" в прогонването на чуждестранните инвеститори и затварянето на България   До 2013г

 

Румен Овчаров: Ако премиерът продължава да слуша „Плямпачите", страната ни ще реализира „голям шлем" в прогонването на чуждестранните инвеститори и затварянето на България

 

До 2013г. няма откъде да дойдат доставки на газ, освен от Русия. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев в парламента. Той изрази притеснението на левицата от липсата на информация за това с каква позиция българското правителство отива на преговори с руската страна. „Газпром" и изобщо Русия, не е лек преговарящ субект. Но при нормално положение, при аргументирана позиция, могат да се договарят нормални условия", обясни Станишев. Той отбеляза, че цените и количествата газ не са били договорени от предишното правителство, защото страната е работила последователно за диверсификация.

За да опровергае лъжите на десницата, лидерът на БСП припомни последователността в подписването на договора с руската страна и водените преговори. През 1998 е сключен договор за доставка на газ. „Страната ни беше длъжна, ако заяви едно количество газ, а потреби по-малко, да плаща останалото количество на „Газпром", отбеляза Станишев. В края на 2005г. в България идва  Александър Медведев от „Газпром Експорт", който поставя условие България да мине изцяло на пазарни цени. Тази позиция е отхвърлена от страната, защото това щеше да направи българската икономика неконкурентноспособна. „Позицията на България беше, че ние сме готови да водим разговори с „Газпром" за плавно увеличаване на цените, но отчитайки българските интереси", обясни Станишев. От тази позиция близо една година се водят преговори и се постига плавно, поетапно повишаване на цената на газа и достигане до пазарни цени до 2012г. „Тоест с този договор днес България плаща доста по-малко от останалите европейски страни", каза лидерът на БСП. Той обясни, че е съществувал риск в резултат на клаузи от договора от 1998г., поради разликата в заявените количества газ и потребяваното, да се стигне до рязко увеличаване на цената на газа. В резултат на преговорите руската страна се отказва от своите претенции по отношение на клаузата „вземай или плащай". Договорено е и увеличаване на транзитната такса в продължение на периода до 2030г. „Трябва да се има предвид и че благодарение на резултатите, които бяха постигнати, беше създадена работна атмосфера с руската страна и по работата по „Южен поток", добави Станишев. От левицата обясниха, че посредниците при доставката са избрани от Иван Костов и Евгени Бакърджиев. Те са определили и комисионната - по около 10 долара за 1000 куб.м. „Въпросът за премахването на посредниците е поставян не веднъж", отбеляза лидерът на БСП.

„Няма никакъв смисъл да вземеш един параметър от един договор и да го размахваш като политическо плашило пред обществеността, забравяйки за всички останали неща, които са включени в договора, заяви депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров. Той обясни какво би станало, ако България не беше възприела този прагматичен подход през 2006г. По думите на депутата след 2005г. Русия е променила съществуващите във всички държави подобни бартерни или силовски клаузи в договорите. Това се е случило в Украйна, Беларус, Молдова, като всички са били принудени да го направят. „България в договора си от 1998г. е предвидила на всеки 3 години да се предоговарят цените по договора. През 1998г. договорите са сключени в грубо нарушение на Европейската енергийна харта, която не предвижда подобни преференциални цени за определени кръгове потребители или определени държави, т.е. България от 2007г. можеше да бъде разследвана за неправомерна държавна помощ", каза Овчаров. Той изтъкна, че до 2012г. България ще получава газ на цени по-ниски от всички пазарни цени. „Ако го нямаше този договор цената на природния газ от 1 януари 2011г. трябваше да се увеличи с 30%, независимо от всички увеличения, които сега се извършват", заяви депутатът. По думите му ако страната ни не е подписала договора, е щяла да влезе в една тотална конфронтация с Русия, разправии и спиране на природния газ и рано или късно договорът щял да бъде предоговорен. „Въпросът е, че нямаше да има „Южен поток", нямаше да има „Бургас-Александруполис", след 2009г. щеше да има рязко намаляване на транзита през България", обясни Овчаров.

„Когато от десницата говорят на тази тема, бих им препоръчал да бъдат малко по-пестеливи и скромни заради това, което те са подписали през 1998г.", заяви Сергей Станишев. От своя страна Румен Овчаров предложи на министър-председателя да направи операция „Плямпачите", която да има и епизод 2 „Отнемане на звука". „На няколко човека трябва да им бъде отнет звука и повече да не се слушат от българските обществени среда и главно от министър-председателя. Тези хора наистина ще направят така, че България в много кратки срокове ще реализира поредния си голям шлем", коментира Овчаров. По думите му страната ни вече се е скарала с Русия. Скарала се е и с Германия, тъй като няма как Германия да е доволна от това, което се случва с ЕО.Н. „Няма как Германия да е доволна, че договорите за доставка на „Сименс" за АЕЦ „Белене" ще бъдат анулирани", добави Овчаров. Според него страната ни е развалила отношенията си и с Франция, тъй като и тя няма как да бъде доволна от това, че доставките за АЕЦ „Белене" няма да се реализира, а те са като цяло около 30%. „Няма как и Австрия да е доволна от това, което се случва с ЕВН, нито пък Чехия", изтъкна депутатът от левицата. По думите му ако премиерът продължава да слуша тези хора, в много близко бъдеще, страната ни ще реализира „голям шлем", който дълго време няма да може да бъде разбит - изгонени чуждестранни инвеститори и на затваряне на България. „Не е добър знак, когато чисто експертни икономически отношения се използват за политическо говорене и то празно икономическо говорене", отбеляза Овчаров.

„Замразихме отношенията на изток. Замразихме отношенията на юг. И стоим и си скубем косите как да намалим цената на газа. Ако всички заплачат от двете Българии - от тази и от Волжска България, пак няма да има промяна в цената на газа", заяви депутатът от Коалиция за България Петър Димитров. Той беше категоричен, че цената на газа не зависи от плача в България. „Трябва да се работи, а не да стоим на едно място. За съжаление наблюдаваме брутална некомпетентност и бездействие", коментира депутатът от левицата.

Петър Димитров обясни, че цената на газа зависи от това, което се подава на входа на България. „Ние на тази цена няма как да въздействаме по друг начин, осен чрез политически разговори", поясни депутатът. По думите му ако има някаква надежда да се намалим цената на газа, трябва да се преговаря с Русия и с „Газпром", а не с работодатели или синдикати. „В тази ситуация ние отиваме в нещо като Студена война с Русия", коментира Димитров. Той напомни, че Русия изтегля търговския си представител, което преведено на дипломатичен език, означава „ние повече нямаме търговско-икономически интереси в България"."В тази ситуация преговорите с Русия са жизнено важни и аз искрено се надявам, че и Мартин Димитров ще се включи в тези преговори и понеже говори, колко неизгодни договори сме подписали ние, да го видим какви изгодни договори ще подпише той с Русия", добави Петър Димитров.

По думите на депутата от левицата има огромни възможности за доставка на газ през Турция. „Да знаете нещо да се случва? Нищо не се случва", заяви Петър Димитров. „Една година сме втренчени в пъпа на Тройната коалиция и не виждаме интересите на България. Така че, ако не се събудим от това задрямало състояние, цената на газа от 1 януари наистина ще стане над 400 долара, както обещава „Газпром", предупреди депутатът.