БСП готви списък на лобистките закони, които обслужват интереси на едри частни фирми, близки до управляващите

Юни 29, 2010 Новини БСП 0 1419

  ПГ на Коалиция за България иска парламентарна анкетна комисия да установи къде са парите от резерва на Здравната каса   Тотален е провалът на икономическата политика и политиката за привличане на инвестиции

 

ПГ на Коалиция за България иска парламентарна анкетна комисия да установи къде са парите от резерва на Здравната каса

 

Тотален е провалът на икономическата политика и политиката за привличане на инвестиции. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев след заседание на ИБ на партията. По думите му показателно за нивото на икономическа активност е отчитането от управляващите като особено постижение откриването на бензиностанция със закусвалня.  „Вече никой не може да разбере колко са инвестициите в България", отбеляза Станишев. Той изтъкна, че по данни на БНБ за първото четиримесечие инвестициите са 160 млн.евро, а според Агенцията за инвестиции е около 20 млн. Лидерът на БСП отбеляза, че сривът в привличане на преки чуждестранни инвестиции за първото четиримесечие на тази година в сравнение със същия период за кризисната 2009г. е 6 - 7 пъти. „Хубавите приказки, които звучат от министър-председателя не стават. Тези неща не се постигат със сладки приказки, особено когато приказките противоречат на конкретните действия", зави председателят на БСП. По думите му управляващите оказват системен натиск върху икономическите субекти. Това води до негативни публикации в Европа за България и за икономическия климат в страната ни, което плаши инвеститорите. Негативни последствия имат и постоянната смяна на позициите на управляващите по ключови въпроси и опитите на правителството да оправдае собствената си некомпетентност, обвинявайки инвеститорите. Станишев прогнозира, че до края на годината сривът в притока на инвестиции ще продължи, което ще се отрази негативно върху икономическата активност, заетостта и бюджетните постъпления.

Лидерът на БСП изтъкна, че се засилва тенденцията за прокарване на лобистки закони, които обслужват интереси на едри частни фирми, близки до управляващите. Типичен пример са промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Според Станишев текстовете на практика принуждават собствениците да продават земите на арендатори, при липса на конкуренция. Това по същество е принудителна продажба на безценица, която създава монопол. „Върви изкуствено и насилствено окрупняване", добави членът на ИБ на НС на БСП Михаил Миков. Той предложи на медиите да потърсят информация за преките плащания на декар и за това с какви темпове нарастват едрите бенефициенти по тях. Миков изтъкна, че създаването на тип конгломерат в сектора противоречи на европейските разбирания за свободна конкуренция. Друг пример за лобизъм според социалистите са промените в  Закона за движение по пътищата. Те създават условия за конфликт на интереси, корупция и нагаждане на резултати от търгове в полза на фирми, близки до управляващите. От левицата анализират и Закона за обществените поръчки и дали не се създават условия за корупция. „Ще обсъдим юридически действия от наша страна", заяви Станишев. Той обяви, че от левицата  ще изготвят списък на закони, които обслужват конкретни частни интереси, прокарани от ГЕРБ и подкрепени от партии от мнозинството.

Михаил Миков заяви, че Парламентарната група на Коалиция за България ще настоява да се създаде парламентарна анкетна комисия за средствата от резерва на Здравната каса. „Не е ясно вече колко липсват от резерва. Трябва да се види кой пие и кой плаща в българското здравеопазване", заяви депутатът от левицата. Миков цитира отговор на здравния министър в парламента от този петък. Според министър Борисова „депозитът по сметката на НЗОК е 350 млн. лв." и „няма нормативен документ, който да определя създаването на резерв по банкови сметки и в определен размер в БНБ или в която и да е друга търговска банка".  „Не знам за министъра дали Законът за бюджета на Здравната каса е нормативен документ. Не знам кой й е дал съвет да каже това", възмути се Михаил Миков. По думите му не е чудно когато лекарите и пациентите са по улиците. Според депутата от тук насетне пациентите все повече ще усещат острия недостиг на средства и все повече пациенти ще чакат по 2 - 3 месеца за направление за диагностициране. „И това на фона на едно бодряческо, безотговорно и некомпетентно поведение на министър Борисова", отбеляза Миков.

Социалистите за пореден път изразиха безпокойството си за това в каква среда ще се водят преговорите между българската страна и Газпром за доставки на газ, след изявленията на българското правителство и на премиера Борисов. От левицата напомниха, че са гарантирани доставките, но не и цената. В парламента Коалиция за България не получи отговор от управляващите по въпроса.

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>