Явор Божанков: Човекът, който трябва да подаде оставка, е Бойко Борисов

Май 14, 2019 Новини БСП 0 1160

14.05.2019

„Министър-председателят е като тефлонов тиган. По него нищо не залепва. В ключови за държавата сектори правителството претърпя катастрофа, а Борисов си измива ръцете и влиза в ролята на този, който въздава правосъдието. Докога ще търпим човека, който сам създава проблемите и трябва да сме му благодарни, че уж ги разрешава. Такива има от най-ниско до най-високо ниво в държавата.” Това каза пред БСТВ народният представител от ПГ на „БСП за България” Явор Божанков. Той припомни скорошен случай в Пловдив, при който имаше план обществен парк да бъде застроен. След като пристигна в града, премиерът реши да не бъде застрояван паркът. „А кой всъщност е докарал дотам нещата да се стига до застрояване?”, попита Божанков. „Крайно време е да се стигне до един извод  - че Бойко Борисов не може да управлява България. Човекът, който трябва да подаде оставка, е самият той", отбеляза депутатът.
Според Божанков няма логично обяснение за реалната причина за оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов. Той припомни думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че има съмнения, че има министри в кабинета Борисов, които не са избрани от него. „Ако има друга сила, която дърпа конците на това правителство, вече можем да си обясним- защо между премиера и уж неговите министри нямат добра комуникация”, каза още левият депутат.
Явор Божанков допълни, че органите в България са се превърнали в параван за корупцията по високите етажи на властта. „Затова и министър Порожанов се е радвал дълго време на относително спокойствие”, добави той. Според него, едни хора се сменят с други, но удобни, за да няма промяна на ситуацията. „Оставките се хвърлят, колкото да се успокои обществото”, обясни още той. Божанков изтъкна, че нито един от министрите на Борисов, които са подали оставка, не са върнали пари и не носят наказателна отговорност за злоупотребите си.
Явор Божанков заключи, че прокуратурата върви след събитията, защото се самосезира само от медийни публикации, при явни за цялото общество злоупотреби.