Десислав Тасков: Единствени сме в света с болници- търговски дружества

Май 13, 2019 Новини Избори 0 737

Профилактиката трябва да обхване и малките общински болници

„Постоянно съм сред хората, работя в онкологична болница. Освен сухите цифри, които виждаме в статистиката – колко и как живеят българите, когато говориш очи в очи, разбираш, че драмата при тях е голяма”. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на „БСП за България” Десислав Тасков пред Нова ТВ. По думите му национален проблем и европейска тема е фактът, че в България имаме разграждаща се здравна инфрастуктура, протести на педиатри, медецинските сестри са на улицата. Той изрази мнение, че на европейско ниво е необходима единна лекарствена политика.

„Единствени сме в света, където болниците са търговски дружества. Обръщаме темата здраве на тема пари. Частни болници има навсякъде по света, но те не са регистрирани като частни дружества.  Ние намаляваме като нация прогресивно, а парите за здраве се увеличават – в същото време нито пациентите са доволни, а лекарите са по улиците. В един нереформиран сектор продължаваме да наливаме пари от пусто в празно”, коментира Тасков. Той отбеляза, че продължаваме да лекуваме хората по клинични пътеки и всичко трябва да се остойности – както труда на лекарите, така и на медицинските сестри – да бъде ясно кое колко струва.

„Болниците не трябва да бъдат търговски дружества, трябва да се увеличи ролята на държавата в сектора, свързана с обществените поръчки – да бъде ясно кое колко струва, за да видим реално какъв е секторът, за да го направим достъпен за всички”, заяви още доктор Тасков.

„Превенцията и профилактиката са важни – но не само в София, Пловдив, Варна. Профилактиката трябва да обхване и малките общински болници, така още 2 милиона и половина хора ще имат достъп до тях – иначе те никога няма да отидат профилактично на преглед от Гоце Делчев до София”, каза още кандидатът за евродепутат.