Крум Зарков: След ГЕРБ трябва да се промени моделът на управление - разбираемо и с подкрепата на хората

Май 12, 2019 Новини БСП 0 723

12.05.2019

„До каква степен министър-председателят може да прави кампания? Къде започва ролята на партийния лидер? Когато използваш едното, за да правиш другото, се получават обърквания, които могат да бъдат в ущърб на националния ни интерес“. Това заяви зам.- председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по БСТВ по повод откриването на завод от Борисов и репликите на турския посланик за изучаване на турски език в България. Той изрази мнение, че факторите за репликата и реакцията на институциите са много и призова да помислим- кой и как защитава българския интерес.

„Всяка власт започва да обяснява, че няма друга възможна – затова не е лошо тя да се сменя. Алтернатива има. 10 години българският политически живот се доминира от ГЕРБ. БСП беше последователна опозиция на ГЕРБ. Апартаментгейт е само едно от последните зрънца, които карат машината да скърца – ще има и други, по-големи“, каза още Зарков. По думите му има три възможности: управляващите  да продължават да се правят, че всичко това не случва, което не може да продължава дълго. Втората е- да се чака да се появи нещо друго – нов „месия“, което значи да се анонсира нов експеримент. „Третата – единствената добре структурирана опозиция, с ясен план и визия, трябва да промени след ГЕРБ цялостния модел на управление. Трябва да се промени целенасочено, разбираемо и с подкрепата на хората“, категоричен бе той.

„Политическите процеси имат своята логика. Когато Борисов е хвърлял оставки – това е било защото обективните предпоставки правят така, че управлението става невъзможно. Такава е ситуацията и сега. Няма нито един въпрос, който да не създава брожение в обществото“, коментира социалистът. Той изрази мнение, че вярата във всяка една институция е под критичния минимум. „Който и да управлява след това, ще трябва да си вземе поуките от последните 10 години управление“, добави Зарков.

„Доходите в България са и европейски въпрос, защото когато тук те са в пъти по-ниски, българинът отива някъде в Европа – а там някой друг губи работата си“, заяви той.

„В България започваме промяна към честност и справедливост, а в Европа – към солидарен и справедлив ЕС“, заключи Крум Зарков.