ПГКБ има своите предложения за увеличаване на приходите, за здравеопазването, за пенсиите и общините в актуализацията на Бюджет 2010

Юни 25, 2010 Новини БСП 0 1506

Декларация на ПГКБ, представена от Сергей Станишев   Уважаема госпожо председател, уважаеми дами и господа народни представители!   Правим тази декларация на Коалиция за България за гласувания на първо четене проектобюджет, актуализирания за тази година бюджет и подготовката за второ четене

Декларация на ПГКБ, представена от Сергей Станишев

 

Уважаема госпожо председател, уважаеми дами и господа народни представители!

 

Правим тази декларация на Коалиция за България за гласувания на първо четене проектобюджет, актуализирания за тази година бюджет и подготовката за второ четене.

Като че ли дискусията на първо четене мина без особена емоция, рутинно и без изключителен интерес от страна на медиите. Сякаш нищо особено не се е случвало в страната, но какво всъщност означава фактът , че за първи път от 1996 година се приема актуализация на бюджета, при това още в първата половина на годината. По същество това е признание за пълния провал на финансовата, икономическа и социална политика на правителството. Нещо повече- на неговата философия и подход към икономиката. Каква беше политиката и философията през първите 11 месеца - отказ от активни публични инвестиции, натиск върху бизнеса чрез неплащане за несвършена работа и чрез задържане на ДДС, натиск върху бюджетните системи под лозунга: „Тотални реформи". Като искам да подчертая: реформи без план, без финансиране, подчинени изключително на фискални цели, деклариране на почти балансиран бюджет, за да сме отличниците на Европа, спешно влизане в ЕRМ-2, а от там и в Еврозоната. Чуха се обещания от вицепремиера господин Дянков, че приходите ще нараснат с 2 милиарда лева и обещания за ускорено усвояване на средствата от Европейския съюз. Това са все основни елементи на  политиката, заявена от правителството.

През декември ни беше казано, че ни се предлага най-добрият и безалтернативен бюджет в Европейския съюз, това също са думи на вицепремиера, с обещанието, че в средата на годината ще има актуализация към положителна тенденция. Какви са резултатите обаче. Сега по същество се признава банкрутът на тази политика-  два милиарда по- малко приходи от предвиденото, рисково разрастване на бюджетния дефицит с два милиарда и триста милиона лева до близо 5% от БВП, безмилостно орязване на средствата за здравеопазване, общини, култура, висше образование и наука, земеделските субсидии. Спестяване за сметка на пенсионери, студенти и по същество за сметка на заплатите в публичния сектор. Спад, драматичен спад! Срив на преките чуждестранни инвестиции, близо с шест пъти повече. Според Европейския парламент и неговата бюджетна комисия, България е спаднала по темп на усвояване на средствата по оперативните програми от 14 място на 26 място.

Може да се говори и доста за образа на България в Европа. Защото аз бих се замислил, когато авторитетното списание „Икономист" предупреждава, че страната ни може да отиде към полицейска държава. Точно така е. Единственият смисъл на предлаганата актуализация на бюджета е узаконяване на харченето на наследството на предишното правителство и изяждане на фискалния резерв. Да ви припомня, че през юли миналата година той беше 8 милиарда и 200 милиона лева. Планира се към края на годината да спадне на 4 и половина милиарда за финансиране на огромната бюджетна дупка. И какво се оказва? Оказва се, че държавата не е била толкова опоскана, защото с това наследство се финансира дупката в продължение на година и половина. А какво ще правите като сведете фискалния резерв до минимум? Възниква логичния въпрос: Осъзнава ли правителството грешките, които е допуснало до сега? Извлякло ли си е поуките от тях? Има ли план на къде отива страната? Какво трябва да очакват хората в края на тази година и най-вече през 2011? Впечатлението от действията на правителството е, че всички тези въпроси не се осъзнават с тяхната сериозност. Нелепо е обяснението, което се дава за причините за спада на приходите в бюджета. Нелепо е. Не може да се обясни с експортната преориентация на българската икономика, след като се променя бюджетната прогноза с 3% от БВП нагоре, разберете!

Министърът на финансите тържествено обяви край на кризата и препоръча да се отпуснем. Ще се отпуснем, но идва и есента. Междувременно Дянков рязко влоши отношенията с комисаря по бюджет и финанси на Европейския съюз със своето скандално, бих казал, поведение. Какво печели България от това? Приспиват ни с данни колко е паднала безработицата, само че, ако пътувате из страната, картината е съвсем различна и заетостта спада. За пореден път ни се обещава светло бъдеще. За съжаление от най-високо място, чуждите инвеститори са заклеймени като крадци и те добре анализират и си правят изводите от подобни обвинения.

Правителството обяви без никакви сериозни аргументи замразяване на стратегически за България проекти като „Белене" и  „Бургас-Александруполис", които в условия на криза биха създали десетки хиляди работни места.

Искам да попитам какво ще се прави през 2011 година? Защото се създава впечатление за хаос в управлението и липса на посока и перспектива.

Коалиция за България е конструктивна и отговорна опозиция, затова отправи своите предложения за второто четене на бюджета: и за увеличаване на приходите, и за разходната част по отношение на здравеопазване, висшето образование, пенсиите, по отношение на земеделските производители и тяхната подкрепа. Но, за да се реализира това има едно условие, презумпция, че има нормално функционираща държава и система, че администрацията е ефективна, а не в стрес и хаос. Искам да изразя съмнението, че дори и да се приемат нашите предложения, те ще бъдат реализирани при това състояние на изпълнителната власт. И възниква отново въпросът: Какво следва след края на този бюджет? Вече говорите за увеличаване на данъците, вече се очаква допълнително намаляване на доходите на хората, вече се говори за увеличаване на държавния дълг на България и логично следва сигурно споразумение с МВФ с всички произтичащи условия, изключително тежки. Казвам това, за да се замислите какво стои пред България.

Логично е да намерим отговора за политиката на правителството и неговата визия в Конвергентната програма, представена пред Европейската комисия и Европейския съюз, където е показана средносрочната визия на страната. Но какво четем там като визия до 2012 година: 2010 година пише - нулев дефицит, 2011 г. 0,1 % излишък, 2012 г. - отново излишък. Дай боже. Публичните разходи - през 2008 година са били 37% от БВП. Оказва се, че най-спестовното правителство в България през тази година ще харчи през бюджета 43% от БВП, с 6% повече от лошата тройна коалиция. Много ни притеснява следното- няма да има увеличаване на преките данъци, заявено е- акцизите ще бъдат повишавани и от 2012 година пак ще трябва да очакваме намаляване на осигуровките. Вие вярвате ли си? Уважаеми министър- председател, вярвате ли на прогнозата, която дава министърът на финансите? Или някой мисли, че ще измами за пореден път Европейския съюз, или мамите себе си. Това е големият въпрос. Ситуацията наистина излиза извън контрол.  Затова Парламентарната група на Коалиция за България настоява правителството и парламентарното мнозинство спешно да свикат консултации между парламентарно представените партии по отношение на икономическата и социалната политика Трябва да се готви бюджетът за 2011 година. Ако се действа така, ще се стигне много по- рано до финала на това управление, отколко вие планирате. Повярвайте ми!