Проф. Румен Гечев: БСП е за повече интеграция, но ще защитаваме изконните български ценности

Май 09, 2019 Новини Избори 0 797

ЕС е бъдещето на Българи

„БСП е за повече интеграция, но ще защитаваме изконните български ценности“. Това заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в дебат по БТВ. Той е категоричен, че ЕС е бъдещето на България. „Ние сме допринасяли и можем да допринесем за развитие на тези ценности, но трябва да бъдем активни в този процес, а да не слушаме началниците от Брюксел, прави на телефона, какво нареждат на нашата страна да бъде направено“, допълни той.

Проф. Гечев е на мнение, че трябва да има пречистване във връзка с корупцията около управляващите през последните месеци. „Трябва се понесе и отговорност. Да се разбере, че Европа и европейските фондове не са средства за лично обогатяване. А целта на Европа и на членството на България в ЕС е да направим всичко възможно за изравняване на жизнения стандарт на българите с този на ЕС. Трябва да направим и българската икономика по-конкурентоспособна, а не да стават по-богати отделни управляващи“, категоричен е той. Кандидатът за евродепутат подчерта, че ЕС заема ключова роля в световната икономика и политика, но пред него има много сериозни предизвикателства – нисък икономически растеж, проблеми в Еврозоната, социална поляризация и необходима смяна на икономическия модел. „Трябва да се промени инвестиционната политика на България и на ЕС, защото хората основателно поставят въпроса за жизнения стандарт. Няма как, когато чуждите инвестиции намаляха 10 пъти от 2009 г. досега, да очакваме висока динамика на растежа и на стандарта на живот. Не може да се повиши този стандарт, когато в последните 10 години бяха провалени крупни инвестиционни проекти, които можеха да донесат на България милиарди левове“, категоричен е проф. Гечев. Той подчерта, че българското правителство е провалило проекта „Белене“, когато Чехия и Унгария разширяват ядрените централи с Росатом, а Турция строи нова атомна централа. „Правителството проваля „Южен поток“, а Германия удвоява доставките от Русия. За какви инвестиции говорят ГЕРБ?“, попита той. Гечев припомни, че ГЕРБ са си поставили три цели – влизане в Шенген, прекратяване на мониторинга и влизане в Еврозоната. „Защо след 10 години те не изпълниха нито една от трите цели?“, продължи с въпросите той.

„Не искаме да се изравнява минималната работна заплата и пенсия с тази в Европа по абсолютни величини, а настояваме за еднакъв стандарт при формирането им, въз основа на техния процентен дял в БВП“, уточни кандидатът за евродепутат. Според него в България заплатите и пенсиите изостават по този показател.

Във връзка с мигрантската криза проф. Гечев припомни, че хиляди мигрантите и техните съпровождащи представители на властта в България са преминавали свободно по магистрала „Тракия“. „При управление на БСП подадохме молба за членство в ЕС, с премиер от БСП влязохме в ЕС. БСП категорично подкрепя разширяването и задълбочаването на икономическата и социалната интеграция, но категорично искаме да защитаваме националните интереси“, заяви проф. Гечев. Според него миграционната вълна в ЕС е била породена от абсолютно неадекватното поведение на десните. „Меркел е представител на десницата и близка приятелка на Бойко Борисов. Тя покани мигрантите в ЕС, а сега не ги иска в Германия и се опитва да ги разпредели в Чехия, Полша, Унгария, България и Румъния. Те носят отговорност за миграцията, която ние сега трябва да плащаме“, коментира той.

По повод усвояването на евросредства, отпуснати на България, кандидатът за евродепутат посочи, че България усвоява 25% от тях. „Това е най-ниският процент в Европа. Защо България не е успяла да усвои тези средства и защо се усвояват по странен начин – отиват в инвестиционни проекти, където се краде, като за световно, вместо да отиват за задържане на младите в страната, образование, болници. Средствата отиват да се строят къщи за гости, където гостите са „мама, татко и аз“, както и министър, зам.-министър или шеф на агенция“, коментира още той.

По повод празника 9-ти май, проф. Румен Гечев заяви, че двата празника са свързани – ако нямаше победата над фашизма, нямаше да има и Деня на Европа. „Тези празници не бива да бъдат противопоставяни, те са взаимно подкрепящи се“, каза още той.