Евгени Кирилов: Либия e блестяща комбинация от демагогия и диктатура

По време на заседание на Комисията по външни работи на Европейския парламент относно сключване на споразумение на ЕС с Либия, българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Евгени Кирилов, заяви че 7-те сесии преговори на ЕС с Либия през последните 2 години не са дали никакъв резултат, нито в областта на търговията, нито относно международния наказателен съд

По време на заседание на Комисията по външни работи на Европейския парламент относно сключване на споразумение на ЕС с Либия, българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Евгени Кирилов, заяви че 7-те сесии преговори на ЕС с Либия през последните 2 години не са дали никакъв резултат, нито в областта на търговията, нито относно международния наказателен съд. Няма постигнат напредък също така и по  въпросите на нелегалните имигранти и реадмисията

"Да не говорим за спазването на човешките права и демокрацията", добави още Евгени Кирилов. Българският евродепутат изтъкна, че особено фрапиращи са случаите на процеси срещу чужди граждани, включително европейски граждани и че е смешно да се разчита на справедлив процес, тъй-като буквално тези граждани се вземат като заложници на отделни страни.

"Няма друга страна, която така брутално да използва тези методи на натиск спрямо чужди граждани", каза още Евгени Кирилов.

Българският евродепутат припомни също, че скоро ще се навършат 3 години от освобождението на българските медици и още веднъж изказа благодарност за солидарността и активните действия, предприети от ЕС. 

"Но ние не трябва да забравяме, че тези наши сънародници бяха взето като заложници по абсурдното обвинение, че са заразили със СПИН либийски деца, получиха смъртни присъди и престояха повече от 6 години в либийски затвори. Подобен случай неотдавна се  повтори в резултат на обтегнатите отношения между Швейцария и Либия. Не обвинявам Комисията за всичко това, тъй-като сме свидетели на действията на един безскрупулен режим, на блестяща комбинация от демагогия и диктатура, но искам да приканя Комисията да бъде бдителна", завърши българският евродепутат.