Актуализацията на бюджета обрича земеделците на фалит

В актуализацията на бюджета не присъстват националните доплащания на земеделските производители за единица площ

В актуализацията на бюджета не присъстват националните доплащания на земеделските производители за единица площ. Това заяви депутатът от Коалиция за България Пенко Атанасов след среща със земеделски производители и животновъди. Атанасов изрази тревогата на социалистите от липсата на тези средства. Той обяви, че депутатите от Коалиция за ще направят предложения по този проблем. По думите на Атанасов, почти седем лева на декар ще загубят земеделските производителите заради отпадането на намаления акциз на горивата, липсата на мерките по националните доплащания и на пари за националния генофонд в животновъдството.

На срещата с представителите на левицата земеделските производители поискаха субсидиите на единица площ да бъдат платени на две части - до края на юли или началото на август, и до края на декември, за да могат да се подготвят за следващата реколта.

Председателят на Регионалния съюз на земеделските кооперация в Пазарджик Костадин Демерджиев отбеляза че в проекта за актуализаиция липсват средствата за национални доплащания, което по думите му обрича кооперации, арендатори и фермери на фалит.

Мария Степанчева, собственик на биволовъдна ферма, отбеляза, че не се приемат проекти по мярка, която предвижда реконструкция и модернизация на животновъдни ферми и млечни мандри във връзка с влизането в сила от 1 януари 2011г. на нитратната директива, според която във всички стопанства трябва да има специални торохранилища. По думите й спешно трябва да се намерят 100 милиона лева за животновъдството и то да бъде субсидирано, за да съществува.