Станишев: ГЕРБ прехвърля кризата на хората

Добрич

Добрич. Проблемите на кризата правителството на ГЕРБ прехвърля на хората. Затова трябва като партия да сме с ясни позиции за това, което прави сегашното управление - заяви на среща с партийния актив и обществеността в Добрич председателят на БСП Сергей Станишев. Вчера Изпълнителното бюро на партията проведе заседанието си в града.

 „Единственият смисъл на актуализирания проектобюджет е да се узакони харченето на резерва, натрупан от предишното управление на страната. Оказва се, че година и половина правителството на ГЕРБ кърпи дупки в бюджета  и компенсира собствената си некомпетентност със спестените пари, които остави предишното правителство" -  категоричен беше С. Станишев. Той припомни, че фискалният резерв от 2005 до 2009 г. е нараснал от 4,5 милиарда на 8,2 милиарда лева, а според проектобюджета до края на годината, той трябва да спадне на 4,5 милиарда или да се върне на нива от преди пет години. Според него, правителството реже от жизнено важни неща, като обещаното увеличение на вдовишките пенсии и пенсиите на възрастните над 75 години,..

„Орязването на парите за българските общини с 15% на годишна база е друг проблем, който тревожи особено БСП" - заяви С.Станишев, защото на практика орязването на бюджетите им е с 30 процента. „Това ще постави българските общини на колене" - каза С. Станишев. В тази ситуация ще се наложи общинските власти  да „режат живо месо" от дейности, свързани със социалните права на хората, коментира още той.

„Основната задача на БСП в този период е да бъде силна лява опозиция, защото проблемите на кризата се прехвърлят на гърба на обикновените хора. И това се доказва от факта, че средствата за борба с безработицата тази година,  са с три пъти по-малко в сравнение със сумата от 2009 г." - посочи още С. Станишев

„ С воденето към финал и приключване на всички енергийни проекти, свързани с Русия, от страна на правителството, то на практика обслужва външни интереси" - каза председателят на БСП и допълни, че, докато в цял свят се наблюдава ренесанс на ядрената енергетика, у нас се закриват проекти, които са с 5-6 години напред в технологично отношение в съседни държави. Лидерът на социалистите прогнозира, че, ако такава политика продължи, ще се налага страната ни ще внася ток от Турция или от други страни. Станишев припомни, че единствено предишното правителство направи реални крачки напред с цел превръщането на България в енергиен център на Балканите.

„Правителството няма визия за икономиката, за социалната политика и действа от ден за ден, запушвайки дупки. Лошото е, че не се знае какво ще правим догодина. Неминуемо ще възникне въпроса  бюджетният дефицит за 2011 г. как ще се покрива без фискалния резерв. Отговорите са няколко и достатъчно тежки - увеличаване на данъците , намаляване на доходите - най-вече в публичния сектор, дано да не се стигне до рязане на пенсии, заеми от Международния валутен фонд" - прогнозира С. Станишев.

„Колкото по-дълго остане на власт това управление, толкова по-тежки ще бъдат щетите от него. Тук е  въпросът колко бързо гражданите ще се осъзнаят вредите от него и каква ще бъде политиката на БСП"- обобщи С. Станишев.