Станишев: Бавят се промените в БСП

Добрич

Добрич. „Не съм изцяло доволен от темпа, с който върви реорганизацията на партията - в центъра и по места. Това ще е и темата на заседанието на Националния съвет на БСП на 3 юли. Много от задачите, поставени от мен на заседанието в Пловдив, се реализират от общинските партийни съвети или частично, или с голямо забавяне, а някъде не се прави нищо" - заяви на среща с партийния актив и обществеността в Добрич председателят на партията Сергей Станишев.. Членове на Изпълнителното бюро, което проведе заседанието си в Добрич, се срещнаха и с партийните активи от общините в региона. „При изнесените заседания участваме в срещи с хората, което е безспорен плюс" - добави С. Станишев.

Започва едно отрезвяване в обществото и парламентарната група на „Коалиция за България" вече е с много по-голямо самочувствие, защото знае, че има кой да чуе аргументите й - заяви С. Станишев..

„Другарю Станишев, не искаме да ни говорите за Бойко Борисов, искаме да чуем какво ще стане с партията - карате ли се, биете ли се, душите ли се не е от значение - важното е как ще оцелее партията" - попита лидера на БСП член на партията от Добрич от 1958 г. Като проблем беше поставен  и това, че БСП е загубила голямото ветрило от симпатизанти около нея.

„Вярно е, че твърде много време се занимавахме със себе си - преди конгреса от октомври м.г., след него, че и досега. Докато една партия занимава обществото със себе си, тя не е интересна. Хората, извън членовете и симпатизантите на БСП, искат да чуят какво като партия ще направим за тях, а не дали се обичаме помежду си. Ръководството на БСП - визирам Изпълнителното бюро, е достатъчно сплотено. Имаме още доста път да извървим - не само в Националния съвет, но и структурите по места, за да си видим слабостите. Къде са младите - е въпрос на дневен ред. Как си говори един общински съвет на БСП с хората извън партията в даден град  - става дума за това има ли структуриран диалог с учители, лекари и други съсловия по техните проблеми Това са част от нещата, които дискутирахме и с председателите на Общинските съвети на БСП от Добричка област. Промяната в партията не е само в това да се смени или не изпълнителното бюро или председателя. Големият въпрос е как БСП да разшири влиянието си извън БСП. Дори вече и твърдото ядро на партията започва да става много условно - не трябва да крием, че наши членове гласуваха за „Атака" или ГЕРБ. Това трябва да мотивира партията. Сега за предстоящите местни избори да се ориентираме към кандидати, които могат да привлекат максимално много хора извън БСП. Догодина - когато ще са местните и президентските избори, ситуацията, ще е съвсем различна от сегашната. Но да не чакаме разочарованите от ГЕРБ да дойдат в БСП, а да работим за това" - заяви С. Станишев.