Момчил Неков: За земеделието са нужни напоителни системи и електронен регистър

Май 02, 2019 Новини Избори 0 909

Добрата европейска практика е да се работи в конкретика и в ресор

Кандидатът за евродепутат от „БСП за България” Момчил Неков се срещна с граждани в Панчарево. На срещата той засегна темите за земеделието и младежките дейности, които бяха част от неговата работа през целия му мандат. „В земеделието начините да подпомогнем българските фермери са чрез аграрна наука и напоителни системи, както и чрез електронен регистър на земеделието. Това са смислени политики и инвестиции. Ако усвоявахме европейските пари по адекватен начин, нямаше хората да са разочаровани и да са евроскептици. Ако виждаха реален резултат от субсидирането”, категоричен бе Неков

„Друг много голям проблем в България е липсата на обединение в земеделската дейност. Имали сме такива кооперативи и сме ги оставили да изчезнат. Сега хората трудно се обединяват”, продължи Момчил Неков  по темата след въпроси на събралите се граждани. Той добави, че е важно да се знаят конкретните проблеми в сектора, за да може да се помогне чрез европейски политики. „Затова и постоянно съм сред хората в земеделския сектор, защото добрата европейска практика е да се работи в конкретика и в ресор”, добави той.

Неков със съжаление посочи, че сме единствената държава, в рамките на ЕС, която няма регламентиран закон за доброволчеството.  Същевременно точно в рамките на българското председателство беше създаден Европейският корпус за солидарност-възможност за валидиране на знания, придобити по време на доброволчески дейности, както и възможност за практическо учене на езици. „За тези дейности от ЕС са заделени милиард и двеста милиона евро бюджет, от който ние в България не може да се възползваме заради липсата на законодателство”, поясни още кандидатът за евродепутат от левицата.

Срещата премина в активен дебат и интерес към работата на действащите евродепутати.