Елена Йончева в Пещера: Не сме второ качество европейци. Трябва да се борим за интересите си

Апр 25, 2019 Новини Избори 0 860

25.04.2019

„Не сме второ качество европейци. Трябва да се борим за интересите си”. Това заяви водачът на листата на "БСП за България" за предстоящите евроизбори Елена Йончева в Пещера, където жители се оплакаха от замърсяването на въздуха. Те заявиха, че има много висока заболеваемост сред местното население заради това замърсяване. Жителите споделиха, че са били притискани да мълчат. Йончева обясни, че в Европа има стандарти и само от нашия глас зависи да изискваме от властта да спазва тези стандарти. „Когато властта е подкупна, можем да се обърнем към Брюксел”, коментира тя. Йончева обясни, че същият проблем са споделили пред нея и жителите на Велико Търново. По думите й тогава е направена пресконференция и е обявено, че след като управляващите казват, че няма замърсяване, ще се направи проверка от независими експерти. Тогава властите са се уплашили и са започнали да предприемат мерки. „Трябва да разчитате на българските евродепутати, на Европа, защото тези стандарти са общи и трябва да ги спазваме”, категорична бе тя.

Елена Йончева обясни, че е важно кой ще победи на предстоящите избори и ще представлява страната ни в ЕП, защото Европа може да ни помогне да се справим с проблема с корупцията. На първо място тя посочи избора на европейски прокурор, но подчерта, че той ще трябва да работи с двама български прокурори, които ще бъдат избрани от това правителство. „Не е случайно, че още си мълчат. Искат да ги прокарат тайно”, констатира Йончева. На второ място тя посочи борбата на левите в ЕП за забрана на офшорните зони и приемането на  общ стандарт за изчисляване на минималните европейски заплати и пенсии. „Левицата ще победи на тези избори. Чашата на търпението преля и един асансьор взриви недоволството на хората. На 26-ти май заедно ще сложим началото на промяната за България”, категорична бе тя.

Димитър Данчев: Нашата битка е за справедливост сега

„Нашата битка е за справедливост сега”. Това заяви кандидатът за евродепутат Димитър Данчев. Той обясни, че става въпрос за справедливост при разпределяне на средства, при доходите, равенство на всички пред закона. По думите му БСП показа, че е модерна партия и е избрала на избираеми места в листата си млади и подготвени хора, които ще защитават интереса на страната ни. „Ние ще сложим край на политико-олигархичния модел на ГЕРБ и ще донесем нужната промяна за народа ни”, заключи Димитър Данчев.

По-рано през деня, в Пазарджик, Елена Йончева се срещна с младежи, които я разходиха из града. Тя се срещна с учители и творци, които споделиха проблемите пред българското образование и култура. Присъстващите й подариха кошница с 18 червени яйца за Великден и пожелание за победа на изборите с номер 18.