Станишев: Поведението на сегашното управление е сервилно

Юни 20, 2010 Новини БСП 0 1306

Поведението на сегашното управление е сервилно и това смущава много европейски столици

Поведението на сегашното управление е сервилно и това смущава много европейски столици. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на срещата си с гражданите на Добрич. Лидерът на социалистите изтъкна, че при предишното правителство е имало добри отношения със САЩ и Русия и никога не се е позволявало някой да ни командва.  

„Това правителство води към финал всички енергийни проекти, свързани с Русия. Защо го правят, няма рационално обяснение", каза председателят на БСП. Той определи действията на правителството в тази посока като национално предателство, действия, които обслужват нечии външни интереси. Лидерът на БСП подчерта, че в момента в цял свят върви „ренесанс" на ядрената енергетика. Станишев даде за пример Чехия, Румъния, Русия и Гърция, която също е заявила своето намерение за строеж на ядрена електроцентрала. В същото време България има готов проект за такава електроцентрала, който е одобрен от Европейската комисия и по който са започнати дейности. Според лидера на социалистите това, че България традиционно произвежда достатъчно електроенергия и изнася за региона, не й е дадено завинаги. „Всяка мощност има своя финал и трябва да се мисли за бъдещето, затова стартирахме АЕЦ „Белене", каза Станишев. Той изтъкна, че проектът е поне с 5-6- години по-напред от проектите на други страни, чисто технологично. В този смисъл според лидера на БСП е „грях и престъпление" проектът да бъде захвърлен, а внасянето на ток от Турция ще бъде крайният резултат от политиката на ГЕРБ в тази област.

Сергей Станишев беше категоричен, че актуализирането на бюджета през юни говори за провал в икономическата, финансовата и социалната политика на правителството. Лидерът на БСП напомни, че преди няколко дни парламентът за пръв път след 1996г. прие актуализация на държавния бюджет и то при положение, че само преди 5 месеца Бойко Борисов и Симеон Дянков ни увещаваха, че бюджетът за 2010г. е без алтернатива. Станишев беше категоричен, че единственият смисъл на актуализацията е да се узакони харченето на резерва, оставен от предишното правителство. Истината според Станишев е, че след толкова лъжи, които са се изговорили за „опосканата държава", вече година и половина правителството кърпи дупки в бюджета и компенсира своята собствена некомпетентност с парите, които остави предишния кабинет. Лидерът на БСП поясни, че до края на тази година е планирано резервът да падне до 4,5 милиарда лева, което означава връщане на положението от 2005 година. „БСП не би възразило сегашното правителство да харчи от спестените преди пари, стига с тях да се решават социални проблеми", отбеляза Станишев. По думите му обаче на практика с тези пари управляващите не решават никакви проблеми. „Разходът за увеличение на вдовишките пенсии и тези на хората на възраст над 75 години, ще бъдат спестени, за да се компенсира неспособността на правителството да събере приходи", коментира лидерът на социалистите.  

Станишев изрази съмнение в увереността на финансовия министър Симеон Дянков, че излизаме от кризата. „Ако това не се случи, през следващата година ще се окажем с бюджетен дефицит, тъй като вече няма да може да се харчи от резерва", предупреди той. Според лидера на БСП възможните решения не са много - увеличаване на данъците, което ще е тежък удар върху всеки един гражданин, понижаване на доходите - особено в публичната сфера и вземане на заем от международните финансови институции. „Колкото по-дълго това управление остане във властта, толкова по-тежки ще бъдат щетите от него, категоричен бе Станишев.

Председателят на БСП предупреди, че орязването на средствата на общините с 30% за 6 месеца ще ги постави на колене. Станишев коментира, че правителството прехвърля тежестта на гърба на обикновените хора. За пример той посочи факта, че за борба с безработицата тази година са предвидени три пъти по-малко средства отколкото през 2009.

Председателят на БСП заяви, че всеки удар на МВР срещу корупцията и организираната престъпност трябва да се подкрепя, ако обаче той е истински. „Важно е да не се превърнем в полицейска държава", категоричен беше Станишев.