Проф. Георги Михайлов: Всеки български гражданин има нужда от промяна в здравеопазването

Апр 25, 2019 Новини БСП 0 777

25.04.2019

„Картината на българското здравеопазване е тревожна. Тревогата е в няколко аспекта. На първо място – има изключително голямо напрежение сред медицинските специалисти“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Михайлов в предаването „Червена линия“ по радио „Фокус“. По думите му свидетелство за напрежението са спонтанните протести на медицинските сестри, физиотерапевтите, фелдшерите. „Проблемите с кадровия дефицит и кризата с условията на труд, кариерното развитие и възнагражденията не са решени от сегашното управление“. Проф. Михайлов изрази мнение, че протестиращите не говорят толкова за възнагражденията си, колкото за промяната в системата на здравеопазването.

„Недоволството е насочено към управлението на системата и то расте постоянно“, категоричен бе проф. Михайлов.  Народният представител от ПГ на „БСП за България“ изтъкна още, че няма никаква държавническа визия за развитие на българското здравеопазване. „Отговорност носи управляващата коалиция и основната управляваща партия. Да се говори, че проблемите в здравеопазването могат да се решат за няколко месеца е несериозно“, каза още Михайлов. „Това е тежък разговор, който ще се проведе след цялостния разговор за управлението на държавата“, заяви социалистът.

„През последните две години от БСП поставяме въпроса, че човекът не трябва да бъде изместван от центъра на здравеопазването“, изтъкна проф. Михайлов. По мнението на депутата управляващата коалиция няма воля да промени системата.

„БСП показа във „Визия за България“, че има своите решения в проблемите на здравеопазването“, заяви проф. Михайлов. Той изброи някои от тези решения:  осигуряване на достойно възнаграждение на медицинските специалисти и професионалното им  израстване, промяна в лекарствената политика, поставяне на акцент върху регионалното здравеопазване. „Всеки български гражданин има нужда от промяна в системата на здравеопазването“, заключи проф. Михайлов.