Септември към Елена Йончева: Помогнете ни в борбата с корупцията в общината

25.04.2019

„Помогнете ни в борбата с корупцията в общината”. С тези думи се обърнаха жителите на гр. Септември към водача на листата на "БСП за България" за Европейските избори Елена Йончева. Те обясниха, че има кръг от фирми, които печелят обществени поръчки, които се управляват от подставени лица на кмета Рачев. Хората подчертаха, че има намерени документи на ДАНС и за купуване на гласове на последните местни избори през 2015 г., с които кметът е разполагал и са намерени в нощното му шкафче. Те казаха,  че макар да е бил задържан, той продължава да управлява общината и тя е на първите места по отпуснати средства от МС.

„България губи 22% от БВП вяска година от корупция. Това е най-големият грабеж, на който България е подложена. Ние можем да спрем това”, категорична бе Елена Йончева. По думите й случващото се в Септември е същото, което се случва в много общини у нас. Като примери за разследваните от нея случаи тя посочи в Хасково ”Кумгейт”, скандала „Ало, Банов съм”, скандала за оградата по границата с Турция, скандала за състоянието на пътищата. Според нея левицата ще спечели Европейските избори и това е само първа стъпка. Тя допълни, че след това започва голямата битка за Блгария, която ще бъде трудна, но листата на БСП, с помоща на хората, ще спечели. „Тези избори са за България. След тях ще имаме възможност да махнем това авторитарно престъпно управление, което е завзело България”, каза тя.  По думите й има механизми за борба с корупцията и на национално, и на общинско ниво. Според нея най-малкото е, че ако се смени властта, прокуратурата ще има повече смелост да довърши тези разследвания. Тя допълни, че ЕС констатира че в България има корупция и трябва да ни помогне. „Ще има нов европейски прокурор, чието внимание, се надяваме, да се насочи към България”, каза тя.  По думите й докато в България има умни, активни и ангажирани хора, значи, че има надежда да спасим страната си."- коментира тя.

Данчев: Корупцията краде от всички нас и трябва да я спрем

„Това, което се случва в Септември, не е изолиран случай, а пример как се управлява България”. Това заяви кандидатът за евродепутатът от листата на левицата Димитър Данчев. По думите му този модел е търговия с влияние и усещане, че някои хора във властта са повече от другите, над закона и могат да разполагат с обществената собственост- както намерят за добре. „Хората с асансьорите живеят с увещането, че са безнаказани и няма кой да им потърси отговорност. Корупцията краде от всички нас и трябва да я спрем. Затова и нашата основна цел е- справедливост за всички”, заключи Димитър Данчев.