Сергей Станишев: Приходите не се изпълняват, разходите растат, дефицитът се разраства

Приходите не се изпълняват, разходите растат, а бюджетният дефицит се разраства застрашително

Приходите не се изпълняват, разходите растат, а бюджетният дефицит се разраства застрашително. Такава оценка даде лидерът на левицата и председател на ПГКБ Сергей Станишев по повод актуализацията на бюджета. От парламентарната трибуна той заяви, че новата българска история не познава бюджетна година, която да е провалена още в първите месеци. „Представеният днес проект за актуализация бюджет е необясним за мен, защото само до преди няколко месеца министърът на финансите заяви, че бюджетът е без алтернатива. Ето, че стигнахте до алтернатива сами", коментира Станишев.

„В проектопредложението е записано, че няма да се съберат около 2 млрд. лв. от планираните приходи и не се дава реално обяснение защо се случва това", заяви още председателят на ИБ на БСП. По повод мотивите за актуализацията Станишев каза, че там няма обяснение нито за въздействието върху икономиката на огромните просрочия към бизнеса, които създадоха огромна междуфирмена задлъжнялост, нито за разнопосочните и объркани сигнали на правителството към икономиката. „Нищо не се споменава и за огромния натиск върху икономиката и административните чистки", обяви Станишев. Според него още в първите месеци на годината приходите са намалели с над 1 млрд. лв. Лидерът на БСП изтъкна, че големият проблем не е как да се похарчат и разпределят парите, а че правителството не може да събере приходите. Станишев изтъкна, че само за първите месеци на годината правителството е извършило с половин милиард лева повече разходи спрямо същия период на миналата година. „От средата на миналата година правителството финансира бюджетните си дефицити със средства спестени от предишното правителство", отбеляза председателят на ПГКБ.

По думите на Станишев с едната ръка правителството орязва разходи, а с другата планира нови разходи, недобре обяснени и недобре описани в самия закон. „Ние не вярваме, че това правителство няма да харчи на тъмно и това е основната причина да не подкрепим тази актуализация", заяви още Станишев. Той изрази загриженост, че валутният борд е застрашен, и че най-ощетени от актуализацията са здравеопазването и общините. Лидерът на БСП се обърна към управляващите с думите: „Ако това е социалната ви политика, кажете го."

Според председателят на БСП най-лошото бюджета е липсата на визия и ясна перспектива след 2010 година. „На какво чудо се надява правителството, за да няма голям дефицит и догодина? След като изяде фискалния резерв, с какво ще компенсира? С намаляване на заплати и пенсии, със задлъжняване", заяви Станишев. Той беше категоричен, че няма как Коалиция за България да подкрепи актуализацията. Станишев обяви, че за второ четене БСП ще направи конкретни предложения за промени в бюджета.