Корнелия Нинова: ГЕРБ ни отнеха човешкото достойнство

Апр 20, 2019 Новини Избори 0 1053

Тръгваме на битка за справедливост сега

Добър ден и добре дошли на всички!

Благодаря ви, че сте тук днес – общински председатели, областни председатели, кметове, председатели на общински съвети, народни представители, членове на Националния съвет.

Вие сте моторът на БСП и ние заедно сме екипът, който тръгва в една емоционална и красива, вярвам и победоносна кампания. Тръгваме за европейски избори, за предсрочни парламентарни избори, но най-вече – тръгваме на битка за справедливост сега. Това е слогънът на нашата кампания. Справедливост днес, не след 5, не след 10 години, не с празни обещания и с кухи фрази. Днес, българският народ и Европа имат нужда от справедливост. Ние първи приехме своята програма за икономически развита, социална Европа, Европа на равните възможности, Европа без две и три скорости. Днес представяме пред вас и лицата на тази кампания – хората, които предлагаме да ни представляват в Европа. Остава да си свършим работата. Имаме идеите, имаме хората, от нас – от този екип и от вас – мотора на партията, зависи да си свършим работата. Да се обърнем към всеки български гражданин, тук или в чужбина.

Скъпи българи, знаем, че мнозина от вас гледат на европейските избори с недоверие, някои от вас не вярват че Европа може да повиши доходите им. Може, ако се преборим за минимална работна заплатна и пенсия. Ако се преборим за инвестиции в България, които да осигурят работни места.  Други от вас не вярват, че Европа може да помогне на децата им. Може, ако нашите представители там, ако социалистите – левицата в Европа, се преборим да наложим младежката гаранция, младежкия план за образование и работа, кулурния чек за младите хора. Мнозина не вярват, че Европа може да помогне на българското правосъдие. Може, ако изградим силна, независима и подчинена единствено на върховенството на закона европейска прокуратура. Да се гласува на европейските избори има смисъл, защото те са важни за всеки българин, за справедливостта сега. Но за да стане всичко това възможно, там трябва да изпращаме не чиновинци за заплата, подчинени на брюкселската бюрокрация. Не хора, които срещу едно потупване по рамото и една снимка със силните на деня предлагат послушание и подчинение на България и на българския народ. Там трябва да изпратим достойни българи, професионалисти, каквито днес представяме пред вас. Българи, които да отстояват българския национален интерес в общия ни европейски дом. Българи, които да ни върнат достойнството на народ, равен на другите европейски народи. Това са те. Те са доказани икономисти, финансисти, еколози, лекари, хора на образователната система и културата, международници, авторитети – и в България, и в Европа. С още нещо обаче днес трябва да се обърнем към българския народ – 26 май е важен, за да свалим на правителството на ГЕРБ и патриотите, подкрепяни от ДПС. Нашата победа на Европейските избори означава начало на промяната в България. „Гражданите за европейско развитие на България” – ГЕРБ, ни отчуждиха от европейските ценности, от българските ценности, лишиха ни от човешкото ни достойнство. Искаме свобода – основна европейска, българска и човешка ценност.

Но свободни хора ли сме днес? На едно от последните места сме по свобода на изразяване на слово и медии. Който си позволи да мисли различно, да говори различно, да критикува, е подложен на безпрецедентен натиск. Ето ви Елена, най-ярък пример за това. Искаме равни възможности, но в България близките до властта са по-равни от другите. Искаме върховенство на закона и равенство пред закона, но се оказа, че колкото повече апартаменти имаш в България, толкова по-недосегаем си за закона. Пълзяща диктатура на опозицията е безсмислица, но едноличната власт в България е факт. Разрушени са българските институции – един човек управлява еднолично народа и неговите пари. Ето защо, 26-ти май е важна дата, можем да променим това.

Но скъпи българи, не просто за да свалим това правителство, да го заменим с друго и да продължим по същия начин. Не просто една партия да падне от власт, а друга да спечели. Можем да поставим началото на промяната на модела, в който 30 години политици, икономически кръгове, олигарси са заедно единствено за личния си интерес и срещу интереса на народа. Този модел можем да променим.

Обръщаме се към вас – излезте и гласувайте на 26 май. Не бъдете безучастни наблюдатели на началото на промяната. Бъдете активни съзидатели на човешкото си достойнство, на българското достойнство, на достойна България в справедлива Европа. Справедлива сега! Чрез нашите идеи, с нашия екип, на 26-ти, и с вашия глас – победа за Европа и за България! Блгодаря ви! Успех на всички и на добър час!