Илияна Йотова: ЕК не трябва да дава предпазливи оценки за държавите-членки, които могат да навредят на техния финансов имидж

Европейската комисия трябва да предвиди механизми, които да изключват предварителни оценки за една или друга държава-член, които могат да навредят на нейния финансов имидж, преди да бъдат извършени  проверките и финансовия одит на Евростат

Европейската комисия трябва да предвиди механизми, които да изключват предварителни оценки за една или друга държава-член, които могат да навредят на нейния финансов имидж, преди да бъдат извършени  проверките и финансовия одит на Евростат. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Илияна Йотова по време на едоминутните изказвания в рамките на пленарната сесия на ЕП в Страсбург. Българският евродепутат припомни, че една от водещите точки от европейския дневен ред тази седмица е дебата и решението в Европейския парламент и Съвета за увеличаването на правомощията на европейската статистическа служба Евростат за финансов одит на бюджетите на държавите-членки.

Българският евродепутат припомни, че мнозинството от евродепутатите подкрепят разширените правомощия на Евростат и увеличените възможности за контрол.  

"Междувременно комисарят Оли Рен посочи България за пример като страна, в която Евростат ще изпрати първата проверка с новите си одитни функции, поради съмнения в достоверността на данните, които е подало българското правителство за бюджетния дефицит и дълга. Само за броени дни в резултат на това изявление позициите на България на световните пазари рязко се влошиха", заяви Илияна Йотова.  Комисията трябва да извърши задълбочен анализ за това дали е извършена фалшификация, дали става дума за небрежност или има други причини. 

"Очевидно в случая българското правителство е нарушило  комуникацията си с ЕК и е оставило впечатление за непрозрачност и неверност на предоставените данни. Не е коректно обаче  отделните страни-членки да се посочват и се използват като аргумент в полза на решението за увеличените контролни правомощия на Евростат в една достатъчно трудна и деликатна дискусия, която предстои и в Европейския парламент, и на срещата на върха в Брюксел тази седмица", завърши българският евродепутат.