В предкризисна енергийна ситуация сме

Юни 12, 2010 Новини БСП в медиите 0 1416

Обричаме България на енергетика, базирана на въглища и възобновяеми източници, която ще става все по-скъпа

Обричаме България на енергетика, базирана на въглища и възобновяеми източници, която ще става все по-скъпа. Българите ще плащат два-три пъти по-скъпа енергия само за това, че доброволно се изтегляме от производството на ядрена енергия. Това заяви депутатът от Коалиция за България Петър Димитров в интервю за Информационна агенция КРОСС.

Г-н Димитров, очаквате ли негативни последствия за страната след обявеното от премиера решение за отказ от проекта Бургас-Александруполис?
Като снабдяване с нефт, в техническия смисъл това едва ли би имало някакви негативни последствия. Ще донесе негативни последствия в отношенията ни с Русия и за цялата енергийна сигурност на България. Разбирам, че ще замразим проекта „Белене", което в годината, в която трябва да подпишем нови газови договори с Русия, е изключителен символ за това, което може да се случи, и аз мисля, че да влезем в преговори с влошени отношения, не е в интерес на България. Стартовите позиции рязко се влошават. България беше ситуирана изключително добре по отношение на енергийните проекти в близко бъдеще. В момента сами се отказваме от позициите, които имахме, връщаме се много назад в годините и на практика не съм сигурен, какво ще стане с енергийната сигурност на България.

Допускате ли да се стигне до газова криза в страната с оглед на предстоящите преговори?
В предстоящите преговори Русия няма какво да губи, тъй като ние нулираме руските интереси в други направления преди да сме започнали да преговаряме.

Отказът от Бургас-Александруполис поставя ли на дневен ред въпроса за предявяване на искове за финансови неустойки към страната ни?
Този проект беше във функционалните задължения на Министерството на регионалното развитие, то водеше преговорите. Но не мисля, че биха могли да се договорят такива мегапроекти без никаква отговорност от участниците в тези проекти. Знаете, че другият изключително заинтересован участник е Гърция - засягат се не само руските, но и гръцките интереси. След създалата се ситуация с гръцката криза, тя беше пряко заинтересована от ускоряване на проекта, тъй като това значи както преки работни места, така и доходи от транспортирането на нефта от Гърция към крайни потребители. Предполагам, че ще има претенции към България.

 Приемате ли за основателни мотивите, които премиерът посочи за отказ от Бургас-Александруполис?
Екологичната сигурност на един регион никога не е била основен критерий при подписването на междудържавни споразумения и от тази гледна точка няма ефективен референдум в Бургас. Не знам върху какво се опира премиерът, но дори да има такъв референдум, той не обезсилва ангажиментите на България. Ние не стоим добре в преговорния процес като страна, която е поела ангажименти на държавно равнище и след това не ги изпълнява.

Как ще коментирате твърдението на премиера, че „Белене" ще задължи страната с 26 милиарда, без да е ясно кога ще се върнат тези пари?
Русия предложи да финансира проекта до намирането на стратегически инвеститор. Тази инвестиция, поне 1/3, ще бъде реализирана в България, а това означава наемане на строителни фирми, работни места, работа за българи в България. Не виждам какъв е в момента финансовият ангажимент за България. Разбира се, с всеки изминал ден проектът става все по-неизгоден и все по-компрометиран след всичко, което се изговори край него. Страшното е това, че ядрените проекти на нашите съседи вървят с много бързи темпове. Турция най-вероятно ще си реализира ядрения проект преди ние да сме решили дали ще правим нашия или не. Дори Гърция, която беше категорично на антиядрени позиции, и тя работи за реализацията на ядрен проект. В крайна сметка, най-вероятно, България ще остане без ядрена енергетика, която е най-чистата, най-евтината и в почти всички отношения най-сигурната. Затова има и ядрен ренесанс. Това решение най-вероятно ще ни извади от клуба на ядрените държави след обозримо бъдеще. Спирането на „Белене" е драматично решение и съжалявам, ако то е взето окончателно.

Допускате ли, че може и да не е окончателно?
Не бих могъл да бъда сигурен в нищо, но дълбокото ми убеждение е, че това е огромна грешка за енергийното бъдеще на страната. Обричаме България на енергетика, базирана на въглища, която ще става все по-скъпа, тъй като ще трябва да плащаме и за екология. Другият източник са възобновяеми източници, които са чисти, но работят при определени условия - слънце или вятър. Това рязко повишава несигурността на енергетиката в България и ценовата тежест ще падне върху всички българи. Поради цената си тази енергия няма да бъде конкурентна на външния пазар. Българите ще плащат най-вероятно два-три пъти по-скъпа енергия само за това, че доброволно се изтегляме от производството на ядрена енергия.