Момчил Неков: Брекзит със споразумение ще защити правата на българските граждани в Англия

Да се увеличат средствата за ФРОНТЕКС, за да се охраняват външните граници на ЕС

„Вариантите за излизането на Великобритания от ЕС са няколко. До 12 април може да има твърд Брекзит. След тази дата има два варианта- единият е със споразумение, той е добър за България, защото правата на българските граждани ще са защитени, както на останалите граждани от ЕС. Вторият е твърдият. При него всяка страна от ЕС трябва да води самостоятелни преговори с Обединеното кралство”. Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Момчил Неков по БНТ.

По думите му е важно да се вземе разумно решение за договорено излизане на Великобритания от ЕС, защото в противен случай може да се стигне до ефект на руско ембарго. „За бизнеса от тази страна на Ламанша, ако има мито за стоките, какво ще последва?”, попита Неков.

По темата за опазване на границите на Европейския съюз от мигранти, Неков обясни, че от групата на социалистите са на мнение, че новите политики  трябва да се финансират с нови средства. „Искаме увеличаване на парите за ФРОНТЕКС, за да може да бъдат охранявани добре външните граници и за да се работи там, където има напрежение и идва миграцията към ЕС. Това са и Африка, и Близкият изток. Затова са нужни допълнителни собствени средства на ЕС. Затова предлагаме дигитален данък на мултинационалните компании, които печелят от европейските потребители”, каза той.

„Продуктовата дискриминация е към хората от Източна Европа. След гласуване на директива на 16 април ще покажем отпор на евроскептичните нагласи. При двойните стандарти на храните говорим за наднационален проблем”, увери Неков.

По отношение на влизането на България в Шенген, Неков се противопостави на мнението, изказано от премиера Борисов, че било успех за България да влезем само по въздух. „Не, успех за нас е да влезем напълно – по въздух, вода и по суша”, категоричен бе евродепутатът-социалист.

По отношение на пакета „Мобилност”, Неков заяви, че е трябвало българското правителство да бъде по-активно.

„Ние социалистите искаме да направим ЕС не само политически и икономически, но да вървим и към социален съюз. Надявам се всички да работим за европейски социален стълб – младежка гаранция, детска гаранция, достъп до образование и здравеопазване. Трябва да намалим разликата между бедни и богати”, каза още Момчил Неков.