Младежи от Плевен искат работа от Дянков

Младежи от Плевен се включиха в националната кампания „Дянков, назначи ме!”

Младежи от Плевен се включиха в националната кампания „Дянков, назначи ме!”. Инициативата е на Младежкото обединение в БСП и стартира официално на 1 май 2010 г. В продължение на два месеца в цялата страна ще се събират молби от безработни младежи, адресирани до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Желаещите да се включат в кампанията попълват заявление за назначаване на работа. „Аз съм един от 70-те хиляди безработни младежи. Не искам да съм „абонат” на Бюрото по труда”, пише във формуляра. 19,4 % от младите хора в страната са без работа, което е близо два пъти повече от средния процент на безработните, се посочва в заявлението. „Вашето правителство стопира български бизнес. Работодателите „режат” хора и дейности. Бизнесът, който чака парите си от държавата и не знае дали утре няма да вдигнете ДДС или осигуровките, отдавна не инвестира в младите си служители, за да ги развива. За да оцелее, той лесно ще ме замени с някой друг, склонен на работи „на тъмно” и за по-малко пари”, се посочва още там.

Според инициаторите на кампанията мерките, които правителството взема в сферата на младежката безработица, са направо жалки. Планирани са едва 600 нови работни места по програмата „Старт на кариерата” и 100 по проекта за младежи, напуснали училище. По насърчителните мерки за работодателите да наемат безработни лица до 29 години ще бъдат осигурени не повече от 1000 работни места за цялата страна, а за стажуване – 300. „Мястото ми е тук, в България. Защото смятам, че икономиката на страната има нужда от мен и от хора на моята възраст”, пише в заявлението за работа. Със него младежите искат да заявят несъгласието си да плащат цената на погрешната политика на правителството. Затова отправят призива „Дянков, назначи ме или си отивай!”.

Желаещите да се включат в кампанията могат да го направят и чрез сайта на инициативата www.gospodinministar.com . Там младежите може да  попълнят заявлението за назначаване на работа, да се участват в анкета, както и да споделят своите виждания във форума на сайта. Събраните молби ще бъдат предадени на Симеон Дянков.