Поскъпването на тока и парното ще бъде убийствено за най-бедните хора

Юни 10, 2010 Новини БСП 0 1630

От БСП настояват да се увеличи квотата от евтина енергия от АЕЦ „Козлодуй" за регулирания пазар и незабавно да започнат разговори за договор за доставка на газ  Да се увеличи квотата от евтина енергия от АЕЦ „Козлодуй" за регулирания пазар и незабавно да започнат разговори за договор за доставка на газ

От БСП настояват да се увеличи квотата от евтина енергия от АЕЦ „Козлодуй" за регулирания пазар и незабавно да започнат разговори за договор за доставка на газ

 Да се увеличи квотата от евтина енергия от АЕЦ „Козлодуй" за регулирания пазар и незабавно да започнат разговори за договор за доставка на газ. За тези мерки настояха днес от БСП по повод информацията за предстоящото увеличение на цената на електроенергията в страната. Председателят на Съвета по икономическа политика, енергетика и туризъм на НС на БСП Явор Куюмджиев уточни, че в момента голяма част от енергията от АЕЦ „Козлодуй" се изнася. Той предупреди, че сегашните договори за доставка на газ изтичат в края на годината. „Нужни са ясни мерки, защото ситуацията започва да става много критична", коментира Куюмджиев.

Явор Куюмджиев отбеляза, че въпреки обещанията на Бойко Борисов, че цената на тока няма да се вдига, на практика от 1 юли ще има увеличение между 2% и 5%. Цената на газа ще скочи с над 20%. „Ще се увеличи цената на парното с над 15%, което ще означава 300 лв. на домакинство", обясни той. По думите му в условията на криза това е недопустимо, тъй като ще увеличи значително разходите на българските домакинства. „Това увеличение ще бъде убийствено за най- бедните български граждани", коментира Куюмджиев. Той попита как правителството смята да съхрани правата на най- бедните при увеличението на цените, при замразени заплати и пенсии и при нарастваща безработица. Социалистите искат да знаят какви са мерките за енергийни помощи, тъй като има опасност хората да не могат да си плащат сметките.

„Хаосът и безхаберието в българската енергетика продължават. Енергетиката е оставена на самотек", коментира Куюмджиев. Той изтъкна, че със заповед на министъра на икономиката и енергетиката изкуствено са били задържани цените на газа през март месец, което е довело „Булгаргаз" до ръба на фалита. Социалистите настояват правителството да отговори дали „Булгаргаз" ще фалира и кога ще се възобновят разговорите за доставка на природен газ.

„Преди 3 - 4 месеца Бойко Борисов обяви, че ще национализира енергоразпределителните дружества. Продължава ли да има такива намерения", попита депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев. Той поиска да знае дали увеличението на цената на електроенергията се прави на базата на някакъв анализ, или „отново се гледа в тавана и се казва една цифра наизуст". Курумбашев попита дали е направен анализ и на инвестициите на енергоразпределителните дружества и оказало ли се е, че има неоправдани разходи.

Петър Курумбашев отбеляза, че без никакво обяснение се сменя и зам.-министърът, който отговаря за енергетиката. „Защо се сменя? Защото се справя блестящо? Защото не е успял да направи стратегията за възобновяемите енергийни източници, която трябваше да бъде представена пред ЕК до края на юни?", попита депутатът от левицата. По думите му има вече 5 - 6 смени на зам.-министри без никакво обяснение от страна на управляващите.