Кристиан Вигенин: Очаквам през есента на тази година ЕВРОНЕСТ да стане факт

Въпросът за Беларус продължава да е основна пречка пред създаването на Асамблеята Очаквам през есента на тази година Парламентарната Асамблея ЕВРОНЕСТ да стане факт

Въпросът за Беларус продължава да е основна пречка пред създаването на Асамблеята

Очаквам през есента на тази година Парламентарната Асамблея ЕВРОНЕСТ да стане факт. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (СД) и председател на делегацията на ЕП в ЕВРОНЕСТ Кристиан Вигенин в коментар по повод провелата се по-рано днес среща-разговор с еврокомисаря по въпросите на разширяването Стефан Фюле. Поводът за срещата на членовете на ЕП с еврокомисаря Фюле е първата годишнина от лансирането от ЕС на политиката на Източното партньорство, насочена към сближаване с шест държави от бившето съветско пространство (Украйна, Молдова, Беларус, Армения, Грузия, Азербайджан)

"Една година след старта на Източното партньорство е време да направим оценка на постигнатото, както на нещата, които оттук нататък трябва да свършим, така и да планираме за периода след 2013 г. Идва време да мислим и за финансовата рамка, и за средствата, които ще трябва да бъдат заделени за Източното партньорство за следващия период. Делегацията на Европейския парламент в Парламентарната Асамблея ЕВРОНЕСТ следи тези процеси, въпреки че самата Асамблея още не създадена ние работим активно по този въпрос", коментира след края на срещата Кристиан Вигенин.

"След две седмици по моя покана в Брюксел ще бъдат председателите на делегациите в ЕВРОНЕСТ на петте страни от Източното партньорство без Беларус, където ще обсъдим, както въпросите, засегнати на срещата днес, така стъпките, които ни предстоят за създаването на самата Асамблея, което аз очаквам да стане факт през есента на тази година", заяви още българският евродепутат.

"Въпросът за участието на Беларус продължава да стои като основна пречка пред създаването на Асамблеята. Мисля че постепенно се оформят компромисни решения, които биха могли да ни дадат този шанс, защото както комисар Фюле сподели днес парламентарното измерение на инициативата е много важно, за да може тя да функционира по-добре", каза в заключение Кристиан Вигенин.