Деница Златева: В България нямаме различни малцинства

Мар 29, 2019 Новини БСП 0 732

Оказван ли е натиск и на кого- е въпросът към Борисов

„Това не е първият турски висш представител с изявления за България. Преди една година Ердоган каза, че душевните му граници се простират до Кърджали. За първи път обаче толкова ясно и отчетливо се казва, че Турция е трябвало да се намеси сериозно във вътрешните работи на суверенна държава по чувствителна тема, каквато е Законът за вероизповеданията и финансирането им”, това заяви зам.-председателят на БСП Деница Златева в предаване „Плюс-минус” по НТВ.  По думите й на едно от последните заседания на КСНС е бил постигнат консенсус по тема, която е свързана с националната сигурност, каквато е нефинансирането на вероизповеданията от чужбина. В закона, приет вчера на второ четене, е гарантирано държавно финансиране, но в същото време вратичката за външно финансиране не е затворена. „Първоначалният вариант на проекта беше да се отхвърли външното финансиране на всички вероизповедания и около това предложение имаше консенсус, на този текст ние бяхме съвносители”, коментира Златева. „Оказван ли е натиск за промените, гласувани на второ четене и на кого, е въпросът ни към Борисов”, запита тя.

Златева заяви, че медийните изяви на Местан от партия ДОСТ за признаване на турско малцинство за България са били много активни напоследък, а от друга страна, турският външен министър е говорил не само за за натиск да се намеси в процеса, но и за това, че Анкара ден и нощ защитава интересите на турските общностите извън страната. „България е унитарна държава, в България нямаме различни малцинства. Имаме разични вероизповедания”, категорична бе Златева.

„От години има финансиране и съмнителен произход на средства към вероизповеданията. Затова имаше консенсус между политическите сили за държавно финансиране, с цел да се намали рискът за националната сигурност от външно финансиране на съответните вероизповедания”, каза зам.-председателят на партията.

„Турция е наш съсед и България трябва да развива добросъседски отношения с всичките си съседи. Те са наш партньор, имаме и важни общи енергийни проекти, но тук става дума за чувствителни теми, засягащи етническия мир”, изрази позицията си Златева. Тя каза още, че от БСП призовават президентът да свика КСНС, за да се обсъди този въпрос отново, а дотогава да се наложи вето на закона.

По повод подреждането на листата за Европейските избори в БСП, Златева заяви: „Аз съм кандидат за евродепутат, затова не смятам, че трябва да коментирам подреждането листата. Ние сме демократична партия. В БСП Националният съвет подрежда листата за Европейските избори”.