По 120 лева компенсация ще получават работодатели, които задържат работниците си по време на кризата

Русе: С 15 000 лева ще бъде глобен работодател за работник без трудов договор, поясни министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, при посещението си в Русе

Русе:

С 15 000 лева ще бъде глобен работодател за работник без трудов договор, поясни министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, при посещението си в Русе. 30 процента от проверените фирми се оказали с нередности, каза още министър Масларова, на прескоференция в понеделник. Директорът на Регионалната инспекция по труда, инж. Цеца Колеолова, поясни, че в Област Русе няма санкционирани работодатели за това, че нямат сключен договор с работник. За последната една година са наложени 44 санкции поради липса на уведомления от Националната агенция по приходите за регистрирани трудови договори, каза още г-жа Колеолова.

Министър Масларова поясни, че Националната програма по заетост предвижда компенасация, в размер на 120 лева, за работодатели, които задържат работник, въпреки намалени поръчки по време на кризата. Според програмата ще има още допълнителни насърчения за фирмите, наели работници, останали наскоро без работа и имат деца, които ходят редовно на училище. 140 милиона лева са заложени за активни мерки на пазара на труда, съобщи още г-жа Масларова.

По отношение на проекти по програма "Красива България" в Област Русе  са били реализирани такива за 4 милиона лева, каза министър Масларова. Тя поясни, че въпреки че не са строително министерство имат строителна и реставрационна дейност на стойност 180 милиона лева. Всички общини, които са кандидатствали за финансиране по програмата са получили средства, заяви г-жа Масларова.