Плугчиева: "Проблемите с европроектите са резултат от липсата на приемственост."

Темата за средствата от еврофондовете става ключова в условията на криза, тъй като те са основният финансов ресурс, с който държавата, и в частност общините разполагат

Темата за средствата от еврофондовете става ключова в условията на криза, тъй като те са основният финансов ресурс, с който държавата, и в частност общините разполагат. Това заяви в Габрово народният представител от Коалиция "За България" и зам.-председател на Комисията по европейските въпроси и по еврофондовете към Парламента Миглена Плугчиева. Тя посети Габрово, за да се запознае с проблемите, които срещат бизнес, неправителствени организации и местна власт при изпълнението на европроекти, както и за да подкрепи кандидатът за кмет от БСП Николай Григоров.

"Г-н Григоров е една консенсусна личност, много добре познат в града и е един подходящ кандидат, смятам аз, който заслужава това доверие!", заяви г-жа Плугчиева.  

Пред Плугчиева и Григоров експерти, занимаващи се с разработването и изпълнението на проекти, финансирани от Европейските програми, поставиха въпроса за тежките процедури при усвояването на евросредствата, както и проблемът с множеството проверки, които се извършват без причина.
Според Плугчиева липсата на приемственост между сегашното и предишното Правителство е една от причините за проблемите, с които сега се сблъскват всички бенефициенти по европроекти. Според нея изоставането в изпълнението на проекти се дължи на това, че доскоро нямаше човек в новото правителство, който да отговаря пряко за еврофондовете.
Плугчиева бе категорична, че е наложително процедурите и процесите при ползване на европарите да бъдат опростени и ускорени, както и да бъде гарантирано съфинансиране от държавата.