Винаги говоря честно и открито

  Търговище

 

Търговище. Председателят на НС на БСП Сергей Станишев се срещна с граждани в Търговище. Той пристигна от Разград, където бе проведено изнесено заседание на Изпълнителното бюро на БСП, в което взеха участие депутатът Румен Такоров и общинският председател на партията Свилен Василев. Станишев поясни, че ще се проведат такива заседания на ръководството на БСП във всички областни центрове, а тази амбициозна задача цели на място и от извора да се чуят проблемите и да се набележат мерките за тяхното преодоляване.
"Предлаганите от управляващите промени в бюджета за тази година са фарс. Бюджетът на България не е променян в средата на годината от 1996 г. насам, което говори за некомпетентността, липсата на визия и опит да се узакони харченето на фискалния резерв на държавата, който управлението на БСП остави в размер на 8 милиарда и 200 милиона лева. Докато ние спестявахме, те харчат без икономически и социален ефект. Актуализация на бюджета се прави сега, въпреки уверенията на Дянков преди 8 месеца, че той е безалтернативен. А това ясно говори за пълен провал на икономическата, финансовата и социалната политика на правителството". Станишев отбеляза още, че управляващите не дават разумно обяснение защо след като залагат прогнози за по-висок икономически растеж, предвиждат с 2 млрд. лв. по-малко приходи, а тежестта на кризата се прехвърля върху хората.
„Всяко обещание на ГЕРБ, като правило, се оказва измама". Планираното орязване на общинските бюджети за 2010 г., извършено в средата на годината , означава всъщност 30% намаление, което ще резонира върху най-чувствителните слоеве от населението - средствата за децата в детските заведения, социалния патронаж, абсурдни ще бъдат всякакви благоустройствени проекти, съкращаване на администрацията реално с 40%. Общините няма да са в състояние да усвояват европейски фондове и в края на годината ще се окажат с 1 млрд. лв. неразплатени средства.
В отговор на въпроси на граждани Станишев още уточни „Правителството на ГЕРБ спря разплащането на държавата с фирмите, не връща ДДС, което постави в много трудни условия бизнеса и безработицата се увеличи. С тази своя политика управляващите рязко задълбочиха кризата. Следващите техни стъпки съвсем реално могат да са орязване на пенсиите и заплатите, увеличаване на данъците, споразумение с МВФ за финансиране, което също ще е свързано с намаляване на доходите".
"Дано не се окажа прав за всичко това и въпреки липсата на капацитет правителството да започне реално да работи, а не да прави само показни акции, резултатът от които въобще не е ясен, защото вече са освободени мнозина от задържаните в тези продукции. Аз също съм за ред и спазване на закона, нека всеки носи своята отговорност, но в момента се прекалява и съдебната власт и прокуратурата работят под огромен натиск."
За бъдещият проект на Президента Първанов, Станишев сподели, че Първанов е държавен глава до януари 2012 г. и ако след това той реализира някакъв проект - граждански или политически, то тогава и той може да го коментира,.
По отношение единството в ръководството на БСП, председателят на партията поясни, че Изпълнителното бюро работи сплотено, някои членове на Националния съвет обаче е желателно да впрегнат огромния си капацитет, обаяние и борбеност срещу опонентите на БСП, а не към самата партия.
Млад човек от залата препоръча политиците от БСП да започнат да ползват „езика" на ГЕРБ в медиите, защото той е по-разбираем за тяхното „чалга" поколение, на което с усмивка Станишев отговори: „Винаги говоря честно и открито, но не мога, дори да опитвам, не съм на „културното" ниво на управляващите".