БСП: Бойко лично да привлича инвеститори

Добрич

Добрич. „Сега, когато актуализацията на бюджета излъчва негативни сигнали към международния бизнес, е време премиерът Бойко Борисов лично да се заеме с привличането у нас на поне двама-трима големи инвеститори. Това може да стане и с персонални ангажименти към големи компании, за да видят те, че България не се свива като икономика. С две думи - става въпрос за лично ухажване на инвеститори и то емблематични" - каза на пресконференция в Добрич народният представител от „Коалиция за България" от региона Петър Димитров. Според депутата, освен че правителството няма антикризисни мерки, нямаме и такива за привличане на инвеститори. „А актуализацията на бюджета е лошо послание" - категоричен е П. Димитров.

„Бъркаме във фискалния резерв до санитарния минимум. Тъй като има задължително целеви пера - за АЕЦ"Козлодуй", за Сребърния фонд, за НЗОК и др., които са на стойност около 4,2 млрд. лв. А управляващите смятат да го оставят едва на 4,5 млрд. лв" - каза още П.Димитров. Това означава, че българите ще плащат по-високи кредити, най-малко.

„В 6 български общини има намаление на бройките, за които получават средства от делегирани държавни дейности - между 32 и 34 процента, се сочи в актуализацията за бюджета. Сред тях са и червените общини  в Добричка област - Добричка селска - с 32 процента, Ген. Тошево - 31 процента". На този фон средствата на община Добрич, която е с кмет на ГЕРБ, са намалени със 17 процента.

„Освен това за общините в Добричка област се намаляват и средства за делегираните държавни дейности - от 9 до 4 процента" - каза още П.Димитров.

В края на годината общините ще задлъжнеят с около 1 млрд. лв . пригнозира депутатът. „С тези орязани средства по актуализацията се предвижда общините да похарчат за  т.г. под 3,4 млрд. лв. при 5,3 млрд. за 2008 г." - добави той.