Сергей Станишев: Всеки ден на това правителство на власт нанася щети на България

Юни 06, 2010 Новини БСП 0 1706

Кризата в страната рязко се задълбочи в резултат от работата на управляващите

Кризата в страната рязко се задълбочи в резултат от работата на управляващите. Всеки ден на това правителство на власт нанася щети на България. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на срещата с членове и симпатизанти на левицата в Разград.

Според Сергей Станишев актуализацията на бюджета е доказателство за сгрешената и неуспешна финансова и икономическа политика на правителството. „Година и половина държавата се храни от спестеното от „лошата тройна коалиция". А сега на практика правителството узаконява изразходването на средствата, спестени от предишното правителство", коментира лидерът на БСП. Той предупреди, че фискалният резерв ще бъде изяден, след което има опасност да бъдат намалени заплатите и пенсиите и да бъде сключен заем с  МВФ. По думите на Станишев правителството иска да пести средства от вдовишките пенсии и  увеличението на пенсиите, което ГЕРБ обещаха. „Както винаги при дясно управление тежестта се прехвърля върху обикновените хора", коментира Станишев. Като пример той даде повишаването на самоосигуряването на земеделците, с което на практика се убива българското селско стопанство. В здравеопазването пък управляващите планират масово закриване на болници, най- вече общински.

„Бюджетът се променя към много по-лошо", заяви председателят на БСП. Причината според него е некадърността на управляващите.Станишев припомни обещанията на Симеон Дянков за 2 млрд.лв. от борбата с контрабандата. На практика обаче за първите 4 месеца от годината резултатът в бюджета е 1.4 млрд.лв. дефицит. Според Станишев правителството нелогично залага по- висок икономически растеж и едновременно с това 2 млрд.лв. по- малко приходи. Лидерът на БСП предупреди, че управляващите харчат безразборно, без да е ясно какъв ще е социалният и икономически ефект.

Сергей Станишев изтъкна, че тази година държавата дава с 200 млн.лв. по- малко на общините, като се планира и орязване на средствата с още 10%. Това означава, че за половин година общините ще трябва да намалят разходите си с 20%. „Това е тежко бреме за общините и за социалните услуги, които те осигуряват. Към края на годината средните и малките общини ще са пред фалит", предупреди лидерът на БСП.

„Всеки ден сме свидетели на акции на МВР. Притеснително е това, че те се преекспонират", каза още Станишев. Той беше категоричен, че БСП подкрепя всяко реално действие срещу престъпността и корупцията. По думите му обаче е необходимо да има държава, която защитава правата на гражданите. Според Станишев се върви към полицейска държава, в която законите се нарушават от самата държава и хората се чувстват беззащитни пред произвола на правителството.

Лидерът на БСП отбеляза, че след загуба на изборите всяка партия минава през труден период. „БСП прави нужните промени в политиката и функционирането на партията", заяви Станишев. По думите му част от промяната в БСП е и откровения разговор по места. Амбицията на ръководството на партията е до края на годината да подкрепи общинските ръководства в страната. „В тази ситуация страната все повече се нуждае от силна ефективна лява партия. Само БСП има капацитетът да се противопостави на сегашните управляващи", категоричен беше Станишев. Обръщайки се към критиците вътре в партията, Евгений Узунов напомни, че не трябва да се забравя, че има политически опонент. Опонент, който не веднъж е казвал, че БСП не трябва да съществува. Секретарят на ИБ на НС на БСП изтъкна, че се полагат усиля за привличането на повече млади хора в партията, като важна стъпка е създаването на Младежкото обединение в БСП.