Димитър Данчев: Малкият и среден бизнес се налага отново да подменят касовите си апарати

Мар 01, 2019 Новини БСП 0 947

Георги Свиленски: Искаме да покажем двойните стандарти и двойното спазване на законодателството

Димитър Данчев: Малкият и среден бизнес се налага отново да подменят касовите си апарати

„Ще припомня, че миналата седмица правителството на свое заседание одобри поредния доклад на Съвета за административна реформа, в който ключов проект е каталог с услуги за гражданите и бизнеса, който се нарича „10 епизода от живота“. Не знам кои епизоди от живота е включило правителството в този каталог, но със сигурност знам, че всеки от нас, всеки бизнес, всяко малко и средно предприятие може да разкаже своя епизод от контакта си с държавната администрация”, това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Димитър Данчев. „Със сигурност знам, че малкият и среден бизнес ще запомнят онзи епизод от живота си, в който за пореден път се налага да подменят касовите си апарати и софтуера, с който управлява своите продажби. Оказа се, че не само срокът за подмяната на този софтуер е твърде кратък, но и изискванията са твърде неясни и нелогични, и много често написани така сякаш в България всички сме кръчмари”, допълни Данчев. По думите му от НАП все още не са отговорили на стотици въпроси, свързани с тези изисквания и с неяснотите, които касаят наредба H18.

Георги Свиленски: Искаме да покажем двойните стандарти и двойното спазване на законодателството

 „Искаме да покажем двойните стандарти и двойното спазване на законодателството, за да разберат българските гражадани- как се пишат и спазват закони от едни хора и как на едни други хора им е позволено да не ги спазват”, това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски.

Който ходи на среща с премиера, в кабинета или в Банкя, получава отсрочка

По думите му всички търговци са били задължени да си сменят касовите апарати, като са им дадени срокове, които са принудили търговците да предприемат действия, свързани с финансови разходи, за да изпълнят закона. „Няма лошо да се изпълнява закона, но на други хора, този срок беше отложен. Който ходи на среща с премиера, в кабинета или в Банкя, получава отсрочка”, възмути се Свиленски. Той каза още, че не е ясно кой е субектът, който събира парите от паркоматите. По думите му левчето е паднало в касичката, но не е ясно кой ще го вземе, нито кой ще плати данъците. „Защо Столична община, най-големият субект в държавата след Министерски съвет, четвъртият човек в държавата е г-жа Фандъкова, не спазва закона. В отговор от министър Горанов казва, че паркоматите са длъжни да бъдат по наредба Н – 18. Защо това нещо не се спазва?“, попита Свиленски. „По наш сигнал паркоматите в Шумен са запечатани, защо в София те работят незаконно?”, добави той.

Калоян Паргов: НАП да спре паркоматите в София, докато Столична община и Центърът за градска мобилност не ги приведат в синхрон със закона

„Считам, че това, което се случва е недопустимо, защото Столична община е първа сред всички общини – първа сред равни. Тя е най-богатата община, която задава тона. Ако ние в София не го прилагаме по този начин, какво остава за хората в Шумен, Пловдив, Хасково – навсякъде, където е прието платено паркиране и има електронни устройства. В Шумен случаят е показателен, тогава по наш сигнал тези паркомати бяха спрени от действие. „Настоявам в случая НАП да спре паркоматите в София, докато Столична община и Центърът за градска мобилност не ги приведат в синхрон със закона, който народните представители са приели”, заключи Паргов.