Петър Витанов: Машинното гласуване ще елиминира всички възможности за манипулация

Фев 26, 2019 Новини БСП 0 801

ГЕРБ принизиха нивото на Народното събрание

"Пет  години имахме заложено въвеждането на машинното гласуване. Защо настояваме то да бъде въведено? Защото  елиминира всички възможности за манипулация на изборите. С лист и химикал ГЕРБ успяват да правят фокуси. Смятаме, че с машинното гласуване тези фокуси нямат да бъдат възможности и ще намалее броят на невалидните бюлетини", това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Петър Витанов пред БНТ. "Всеки един опит да бъде променен Изборният кодекс в навечерието на политическата кампания води до тежки последици. За нас това е опит за постигане на служебна победа", категоричен бе Витанов.

По повод напускането на пленарна зала от БСП, той коментира: "Взехме трудно решение в Националния съвет на партията. Когато условията, заради които напуснахме, са изпълнени, ще се върнем". "Имаме декларативна теза, че две от тях биха били изпълнени. В рамките на два дни обаче, колегите от ГЕРБ са склонни да защитават две напълно противоположни тези. Сега имат възможност - приемайки ветото на президента, тези условия ще бъдат  изпълнени, и тогава ние няма да имаме условия да бъдем извън парламента", допълни Витанов.

"Два дни и две нощи имахме възможност да говорим по темите за Изборния кодекс, но не бяхме чути. Колегите от ГЕРБ принизиха нивото на Народното събрание. Този орган взема решения в ущърб на българските граждани, системно нарушава закона, не спазва разпоредбите и препоръките на редица международни органи, които се занимават с честност и прозрачност на изборния процес, взема решения през нощта, на тъмно. БСП не иска да участва в това, нито да легитимира такива действия", заключи Петър Витанов.