Димитър Данчев: Управляващите готвят поредния парламентарен цирк с ветото на президента

Фев 26, 2019 Новини БСП 0 894

Целта им е да фалшифицират изборите. Няма обяснение за отказа им да въведат машинното гласуване

"Управляващите готвят поредния парламентарен цирк- ще се опитат да жонглират с ветото на президента, като от него ще изберат само това, което им хареса. Съмнявам се, че са чели мотивите. На пресконференцията си обясниха, че ще ремонтират Изборния кодекс само за връщане на преференциите в предния им вид. Другите искания и препоръки не са чути от ГЕРБ. Това, което ще се случи, ще е показателно- дали те са готови да се върнат към нормалния парламентарен живот и демокрация." Това каза пред БСТВ народният представител от ПГ на "БСП за България" Димитър Данчев. Според него управляващите не са си взели поука от острата обществена реакция през изминалата седмица и не си дават сметка за шанса, който им дава президентът с ветото. "Данаил Кирилов обясни на пресконференция, че още преди да се е запознал с мотивите на държавния глава във ветото, от ГЕРБ са взели решение да го отхвърлят. Това показва, че те не целят да постигнат честност, а обратното - желанието им е да се манипулира изборният процес. Това е притеснително и неразбираемо. Има ярост в действията им. За съжаление, с това бързане се стига до отнемане на граждански права", категоричен е Данчев.

Това управление зависи от ДПС

"Целта им е да фалшифицират изборите, иначе няма обяснение за отказа да въведат машинното гласуване", предположи народният представител от левицата. Той добави, че БСП е показала, че се интересува- дали се спазват правата и свободите на българските граждани. "И за най-непредубедения наблюдател стана ясно, че това управление зависи от ДПС. Това е единствената причина, заради която ГЕРБ така яростно променят посоката на техните действия", предположи Димитър Данчев. Според него се отива на нови изборни промени преди да са чути мотивите на президента, с което прозират опитите им да се прикрие нещо. 

"Промените на управляващите в Изборния кодекс се провалиха, защото нямаха ясна цел. Чухме призива на президента да се върнем в пленарната зала. БСП обаче взе нелеко решение на Национален съвет, с което казахме, че ще се върнем в Народното събрание, само ако бъдат изпълнени определени условия - изчистване на мъртвите души от избирателните списъци, повсеместно въвеждане на машинното гласуване и връщане на възможността за обжалване на решенията на ЦИК пред Върховния административен съд. Той припомни, че БСП излезе и с декларация пред българските граждани, с която настоя за отмяна на скандалните промени в Изборния кодекс. "Благодарни сме на президента, защото с ветото му се дава възможност за исканата промяна и отменяне на приетите предложения на управляващите", добави той.

Дневният ред на управляващите няма нищо общо с проблемите на хората

Димитър Данчев припомни, че председателят на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Цвета Караянчева, в което пише, че депутатите от левицата се отказват от всякакви възнаграждения, докато не са в НС, но че и БСП настоява да бъде разгледано предложението за замразявне на заплатите на всички депутати. Според него в никой сектор в страната не се индексират заплатите според средната работна заплата на всеки три месеца.

"Дневният ред в Народното събрание няма нищо общо с проблемите на обществото. Основната цел  не е да играем някакви парламентарни игрички, а да покажем, че БСП е на страната на българските граждани и на демокрацията", категоричен беше Димитър Данчев. По думите му ГЕРБ изпитват панически страх от отсъствието на левицата в Народното събрание.