Крум Зарков: В цирка на ГЕРБ няма да участваме

Фев 25, 2019 Новини БСП 0 927

25.02.2019г.

„Разбираме призива на президента да се върнем в пленарна зала, но БСП прие това нелеко решение на Национален съвет с ясни условия. Условията към момента не са изпълнени – за отмяна на всички тези проблеми, които са залегнали във ветото“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков на пресконференция в централата на партията. „Само преди час чухме на пресконференция, че ГЕРБ не само не са си взели поука- какво се случи в последната седмица в парламента, а и готвят поредния парламентарен цирк, при който да жонглират с ветото и да избират от него това, което им харесва и това, което не им харесва. Ние в този цирк няма да участваме“, допълни той.  Зарков подчерта, че има ясно решение на Националния съвет, което гласи, че БСП ще се върне в парламента при отмяна на скандалните изменения в изборния закон. „Ветото дава възможност за такава отмяна. В ръцете на управляващото мнозинство е да я направи“, каза още Зарков. Той приветства президента Радев за ветото, което наложи върху последните промени на Изборния кодекс. „Аргументите му в мотивите за преференциите, за начина на взимане на решения от ЦИК, за обжалването на тези актове, са аргументи, които БСП яростно защитава в продължение на 26 часа, преди няколко дни в парламента“, коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. 

Георги Свиленски: От действията на ГЕРБ личи желанието им за манипулиране на изборния процес

 „От действията на ГЕРБ през последните седмици ясно личи желанието им за манипулиране на изборния процес”, това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски по време на прескоференцията на Позитано 20. Той обясни, че нещата, които иска БСП в Декларацията на Националния съвет са: изчистване на изборните списъци и машинно гласуване. „Има ли някой съмнение, че трябва да има възможност да се обжалва всяко едно решение във ВАС или че решенията в изборните комисии трябва да се вземат с 2/3 мнозинство ?”, попита народният представител.

„Всичко това работи в интерес на всички български граждани, като избиратели, и на всички партии, които участват в изборния процес. За това се бори БСП”, коментира Свиленски. „ГЕРБ, с тези действия, и днес показват, че не искат честни избори, че ги е страх от честни избори - те искат да манипулират по техен си начин изборните резултати”, заключи Свиленски.