Корнелия Нинова: Напуснахме парламента, защото искаме върховенство на закона и възстановяване на правата на гражданите

Фев 23, 2019 Новини БСП в медиите 0 857

Предсрочните избори са средство за постигане на промяна

 

„Напуснахме парламента, защото в нощта, когато се гласува Изборният кодекс, управляващото мнозинство грубо наруши законите на държавата. Нарушиха действащия закон, който казва- да има машинно гласуване във всички секции, както и законът, който изисква да бъде сменена ЦИК“. Това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова в „Панорама“ по БНТ.  Тя добави, че мнозинството грубо е посегнало на граждански права- правото с преференция гражданите да разместват листите, които партиите са подредили и още по-важно- правото по съдебен ред да се обжалват решения на някоя от изборните комисии. Лидерът на левицата коментира, че да отнемат правото на съдебен контрол е сериозно нарушение. „Това стана не в диалог с партиите, а в див пазарлък в дванадесет часа през нощта, в стаите на парламентарните групи“, категорична бе Нинова. Тя припомни коментарите на  Цветан Цветанов, който казва: „Ние поискахме, по решение на ДПС, да се махнат преференциите. „В същото време ДПС казва: „Ние искахме машинно гласуване“, Валери Симеонов казва: „Бях свидетел на сделки“, Каракачанов казва: „Борисов научи от медиите“, а Цветанов- че той е казал на премиера. Това бе брилянтен образец на модела на прехода и задкулисието“, коментира още председателят на БСП. Нинова каза още, че в нощта на гласуването на ИК социалистите са получили предложения да участват във всичко  това и са отказали. „Цветанов казва, че трябва да се чуват аргументите на другите. 16 часа обаче, БСП изказваше своите аргументи от парламентарната трибуна. Казахме им да не правят това, казахме им, че газят Конституцията и закона, че отнемат права на хората, но никой не ни чу“, заяви още Корнелия Нинова. Тя коментира, че големият въпрос не е за БСП, ГЕРБ или ДПС и стои над партийните интереси. „Ние напуснахме Народното събрание, защото искаме върховенство на закона, независимо от партийните и личните ни интереси, възстановяване на гражданските права на хората и край на това задкулисие като начин на правене на политика. От управляващите зависи- дали ще възстановят върховенството на закона и правата на хората и дали ще се води прозрачна политика в името на хората, а не  на принципа ти на мен – аз на теб", категорична бе Нинова.

Корнелия Нинова припомни, че БСП веднъж е напуснала парламента с условие-  Главчев да бъде сменен като председател, защото грубо погази свободата, като изгони председателя на опозицията. Беше сменен. „Вторият път напуснахме, защото искахме Валери Симеонов да бъде отстранен като вицепремиер заради майките на деца с увреждания. Беше отстранен. Сега искаме върховенство на закона, възстановяване на правата на гражданите и правовата държава- нищо повече. Нашият подход е принципен. Нужна ни е промяна, защото стабилност имаме в момента в неравенствата, бедността, битовата престъпност и срива на икономиката. Такава стабилност не ни трябва“, уточни лидерът на социалистите.

Търсим обединение около основни принципи, които са надпартийни

Корнелия Нинова обяви, че БСП е направила обръщение към граждански структури и извън парламентарни партии за обединение. "Проведохме първата среща с ГД „Днес“, още 11 организации досега са заявили съгласие за такива срещи, а другата седмица ще се срещнем с европейските посланици“, обяви още тя. Нинова коментира, че левицата търси обединение около основни принципи, които са надпартийни. „Искаме честни избори – всеки българин да може свободно да гласува за когото иска, а ние политиците трябва да гарантираме на хората, че гласът им няма да бъде купен корпоративно и ли да бъдат притискани. Предсрочните избори не могат да бъдат цел. Те са средство за постигане на промяна в здравеопазването, образованието, доходите и всички системи. Заявихме, че искаме такива и позицията ни не е променена“, категорична бе Корнелия Нинова