Бойко Борисов човекът на ЦРУ в България ли е, питат от Коалиция за България

Румен Петков: Поставят се под въпрос взаимоотношенията между България и САЩ и между българските специални служби и ЦРУ Депутатите от Коалиция за България Петър Курумбашев и Румен Петков внесоха в деловодството на парламента въпрос към министър- председателя дали е вярно, че в разговор Бойко Борисов е информирал шефа на ЦРУ за това, че има политически проект на Първанов

Румен Петков: Поставят се под въпрос взаимоотношенията между България и САЩ и между българските специални служби и ЦРУ

Депутатите от Коалиция за България Петър Курумбашев и Румен Петков внесоха в деловодството на парламента въпрос към министър- председателя дали е вярно, че в разговор Бойко Борисов е информирал шефа на ЦРУ за това, че има политически проект на Първанов. „Нашият въпрос към премиера е - състоял ли се е разговор за политически проект на Първанов с шефа на ЦРУ и по чия инициатива се е провел разговорът", поясни Петър Курумбашев на брифинг в парламента. От левицата искат да знаят дали такъв разговор се е водил и дали това е станало официално в Министерски съвет или на друго място.

Курумбашев отбеляза, че темата е била коментирана покрай Алексей Петров, а именно - възможно ли е специалните служби да имат влияние върху политически проекти в страната. „Разбира се, че е абсолютно недопустимо дори българските специални служби да имат влияние върху политическите проекти в страната, още по-малко чужди служби", заяви депутатът от левицата. Той беше категоричен, че специалните служби нямат право да се намесват в политиката и политическите процеси на свободни демократични държави.

 „Беше публикувано изявлението, че шефът на ЦРУ е казал на Борисов: Ти си нашият човек", припомни Курумбашев. В тази връзка от левицата искат на научат дали наистина Бойко Борисов е човекът на ЦРУ в България и дали самият Борисов  подкрепя това твърдение или не.

Петър Курумбашев отбеляза, че информацията е била публикувана във вестник Труд „леко анонимно". Румен Петков изтъкна, че от медията твърдят, че вярват на източника си. „Категоричното ми твърдение е, че такъв разговор се е състоял. Става интересно кой е източникът", заяви Петков.

Румен Петков отбеляза, че все още не е получен отговор от председателя на Народното събрание, но се надява въпросът да бъде допуснат до пленарна зала, за да получи ясен отговор. Според депутата от левицата този случай злепоставя ЦРУ и неговия директор. Поставя под въпрос взаимоотношенията между България и САЩ и между българските специални служби и ЦРУ. „Такива спекули не се прощават. Тези спекули ще тегнат като петно върху българските специални служби десетилетия наред", каза Петков. Според него от политическия кабинет на премиера лъжат. „Не лъже г-жа Бъчварова, а този, който й е разпоредил да даде този отговор", коментира депутатът.