Валери Жаблянов: Ние нямаме друг избор, освен да спечелим европейските избори

Янр 26, 2019 Новини БСП 0 796

26.01.2019 г.

„Убеден съм, че спечелването на европейските избори ще открие пътя за БСП да се върне там, където иска да я види по-голямата и прогресивна част на българското общество, там където десетилетия наред българските граждани са свикнали да виждат социално отговорно управление, към законите, гражданите и бъдещето на България.” Това заяви пред 49 Конгрес на БСП народният представител от ПГ на „БСП за България” и член на ИБ на левицата Валери Жаблянов при представянето на предизборната Платформа за участието на БСП в изборите за Европейски парламент през тази година. „Ние нямаме друг избор, освен да спечелим европейските избори. Днес властта е разколебана, а правителството е неуверено. Управляващата коалиция е раздирана от противоречия. Ние имаме необходимост от единство, сплотяване на партията, ясни идеи и цели, както и честност към българския народ. Да може онези, които се съмняват в нас и искат социална справедливост, но смятат, че ние като представители на социалистическата партия не сме достатъчно достойни за техния глас, да се убедят през следващите няколко месеца, че това е боеспособна, сплотена и конкурентна партия, която единствена може да измести десницата от българското управление и да прекрати десетилетния антиевропейски експеримент с нашия народ”, отсече Жаблянов. Той изтъкна, че Платформата на БСП за предстоящите европейски избори е преминала през обсъждане през партийните органи и е получила необходимото одобрение. По думите му, най-важното в Платформата е да се каже- какво предлага БСП на народа, как ще работи в ЕП за преобразяването на България и Европа, от която днес недоволстват европейските народи. „Жълтите жилетки от булевардите в Париж, протестиращите работници в Белгия и Италия са доказателството, че работническата класа не си е отишла с постинформационното общество. Тя е жива и има нужда някой да й каже- как да постигне правата си отново, за да се пребори за държавата в днешна Европа”, каза Жаблянов.

 

Постигане на социалната държава в Европа

 

Валери Жаблянов изтъкна, че в основата на Платформата за евроизборите е политическата цел, която си поставят социалистите – постигане на нова социалната държава в Европа. „Това е обединяващата цел за европейските народите. Европа все още не е федерация. Не е и единно политическо пространство и може би няма и да бъде. Европа не се състои от един народ. Тя се състои от много народи, сред които и нашият български народ, заради хилядолетната си история, духовна извисеност и способността си да създава своя собствена и уникална култура”, добави Валери Жаблянов. Според него заради това българските социалисти в Европейския парламент трябва да заседават от името на българския народ и общото европейско благоденствие. „Отсъствието на благоденствието за Европа през последните години не е резултат от сгрешеното развитие на ЕС, а от управлението на десницата, с нейните догми, закрепени в общоевропейските документи.

 

Ние искаме българският народ със самочувствие да участвам в управлението на това сложно политическо учреждение. В това отношение БСП има най-големия потенциал- подготвени депутати, поставени на най-високите нива в управлението на политическите структури на ЕС”, каза Валери Жаблянов. Според него кризата на ЕС е факт, както и че той е най-сложната политико – икономическа структура, създавана на европейския континент. Жаблянов акцентира, че промяната на тази структура не може да стане от един народ, пет народни представители, или седемнадесет- в ЕП, а с колективни усилия на европейските социалисти, които трябва да се върнат към корените на социалистическото движение и да се откажат от „третия път” на Тони Блеър и Антъни Гидънс. „Тази заявка в платформата на БСП е факт. Ние разглеждаме критично досегашното развитие на европейската левица. Без критичен поглед, няма да стигнем до успех, че да може нашата партия да се превърне във водеща партия в семейството на европейската левица. Няма как Европа да бъде променена без ново качество на обединението на европейските социалисти, без социалистическа идея за социално равенство, без идеята за обща минимална работна заплата да слезе до нивото на всяка социална държава и всеки гражданин”, каза Валери Жаблянов.

 

ГЕРБ създаде африканска бедност в България

 

„Днес върви гигантската – глобална конкуренция за бъдещето на 21 век, кой да управлява, произвежда и да е световен господар. ЕС е алтернативната общност на всички останали, които претендират да са глобални фактори в икономиката и политиката, защото е носител на идеята за демокрация, социално равенство, справедливост и световен мир. ЕС, с усилията на социалистите и социалдемократите,  трябва да се превърне в онова политическо явление, което да даде новото качество на 21 век, да изведе света от задънената улица и да постави новите задачи за разрешаване, пред които е изправен световният мир”, обясни Жаблянов. В края на своята реч народният представител от левицата отбеляза, че за десет години страната ни не е помръднала от последното си място в ЕС при управлението на ГЕРБ. „Това е партията, която претендира, че е проевропейска. Тя създаде с икономическата си политика африканска бедност, каквато трудно може да бъде видяна в другите държави в ЕС. Това е унизително за нашия народ, за политиката на управляващото мнозинство и на десницата, която повтаря, че без нея България няма да е в Европа. Това е най-голямата демагогия, която се е изричана в последно време в публичното пространство. Истинската проевропейска идея е идеята за социалното равенство и тя винаги е била такава – през целия 21 век. Партията ни е била водеща в налагането на тази идея. Убеден съм, че ще спечелим европейските избори. Идва краят на управлението на ГЕРБ в България. Желая успех. Победа на изборите. Победа на местните избори. Победа на извънредните парламентарни избори”, заключи Валери Жаяблянов.