Правителството се опитва да закрие общините, които не се управляват от ГЕРБ

Намаляването на субсидията за общините със 138 млн

Намаляването на субсидията за общините със 138 млн. лева ще доведе до 4600 нови безработни

Правителството се опитва да закрие общините, които не се управляват от ГЕРБ, защото орязването на бюджетите в едната им част води само до едно - води до абсолютна невъзможност на общините да упражняват принципните си функции. Това заяви депутатът от Коалиция за България и секретар на ИБ на НС на БСП Антон Кутев в парламента. Ако някой си мисли, че сега с тези методи ще доведе определени общини до фалит за сметка на други и от това ще извади политически дивиденти, ние няма да го допуснем, категоричен беше Кутев. По думите му управляващите се намират на ръба на гражданския мир в държавата и следващата крачка, която ще се опитат да направят, ще бъде фатална не само за правителство, а за гражданския мир в държавата.

Депутатът от левицата Димчо Михалевски заяви, че се прави подбор на общините при осигуряване на финансирането им. Така например съкращаването на средствата към общините с актуализацията на бюджета за тази година ще се различава за различните общини - със 17 % се съкращават парите за общините Бургас, Добрич, Столична и Ямбол, 25% са съкращенията за Смолян, а между 31 и 33% се намаляват парите за общините Добричка, Генерал Тошево, Момчилград, Невестино. „Сами разбирате кой подбира и класифицира по политически признак българските общини", коментира Михалевски. Той отбеляза, че подобен подбор никога не е имало при предходното управление.

Социалистите обявиха, че категорично ще се противопоставят на подбора при финансирането на общините. „27% съкращения на която и да е система, ще я постави пред невъзможност да изпълнява своите функции", каза Михалевски. Той напомни, че ако през 2008г. общините са разполагали с 4,9 млрд. лв., а през 2009г. - с 4,7 млрд. лв., то тази година с актуализацията на бюджета се предвижда те да паднат под 3,4 млрд. лв. на годишна база. Михалевски отбеляза, че българските общини са най-близо до хората и трябва да бъдат в състояние да решават техните проблеми - и по отношение на безработицата, и по отношение на всички социални, образователни, здравни услуги, които са отговорност на българските общини. Това обаче няма как да се случи, след като правителството предлага намаляване на общата и държавна субсидия за общините със 138 млн. лв. Ударът по културата и здравеопазването ще доведе до 4600 нови безработни от общо 26000 работни места в българските общини.

Димчо Михалевски поиска управляващите да отговорят защо не се справят с приходната част през първите 4 месеца на годината и каква е споделената отговорност между кризата и все по- очевадната налагаща се политическа протекция на контрабанда. Според депутата ако днес тежестта на кризата трябва да се носи от всички, тя трябва да бъде разпределена така, че да бъде поносима и справедлива. Михалевски изтъкна, че МВР не търпи никакви ограничения и никакви съкращения, а същевременно българските общини са подложени на тормоз по изпълняване на своите конституционни задължения.

По думите на Михалевски до момента правителството няма ясна цел и визия по отношение на това какво следва от тук нататък. Той изтъкна, че не може основна цел на правителството да бъде само нагаждането на цифри и числа. Депутатът определи като спекулация твърдението, че предното правителство в края на 2008г. е изхарчило ударно 4 млрд. лв. от резерва. Антон Кутев добави, че проблемът на обществото в момента е, че управляващите не могат да си свършат работата и да съберат приходи, заради което обществото се декапитализира.