Сергей Станишев: Симеон Дянков да си ходи!

Корнелия Нинова: Правителството няма воля за борба с контрабандата и 1 млрд

Корнелия Нинова: Правителството няма воля за борба с контрабандата и 1 млрд.лв. ще си остане в сивия сектор

Министърът на финансите Симеон Дянков би трябвало веднага да си ходи. Актуализацията на бюджета още през май показва абсолютна несъстоятелност и неспособност да се справи със събиране на приходи в бюджета и с тяхното рационално разпределение в подкрепа на икономиката и на хората. Това каза на пресконференция в парламента председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев. Лидерът на БСП изтъкна,  че актуализиран бюджет в България не е имало от кризисната 1996г. По думите му самото внасяне на актуализирано предложение говори за пълен провал на финансовата, икономическата и социалната политика на правителството.

Сергей Станишев коментира, че в правителствените намерения за актуализация на бюджета се предвижда огромно разрастване на дефицита, при положение че редица европейски страни предприемат мерки за свиване на дефицитите.  „За малко повече от година управляващите планират фискалният резерв да падне от 8.2 млрд.лв., какъвто оставихме като наследство, на 4.5 млрд.лв.", отбеляза лидерът на социалистите.  По думите му всички резерви в излишъка ще бъдат изядени, без ясен икономически и социален ефект, само заради неспособността на правителството да събере приходи. „Това произтича от тяхната липса на икономическа визия, липса на предсказуемост, липса на последователност", коментира Станишев. Лидерът на БСП изтъкна, че цялата страна се тресе от разнопосочните сигнали на правителството. „Това е правителството на бездействието и на многото приказки", възмути се Станишев. Той отбеляза, че само за месец март чуждестранните инвеститори в България са изтеглили 168 млн. евро.

„Най-лесният начин, който намира правителството да си решава проблемите, е на гърба на хората", каза лидерът на БСП. Той даде за пример орязаните с още 138 млн. лв. субсидии за общините, орязването с 20% на разходите на Министерството на здравеопазването за лекарства и намаляването с 10 млн.лв. на средствата за култура. Станишев припомни, че основен ресурс за справяне с кризата са средствата от еврофондовете и допълни, че България е паднала от 14-то на 26-то място по темп на усвояване на парите по оперативните програми. „Нещата не стават със заповеди. Разбирам, че министър-председателят е разпоредил на г-н Дончев до края на годината да се усвоят 50% от средствата от ЕС - Сезам, отвори се! Само че Сезам стои затворен, защото нищо не се прави. Трябва да намериш ключа, да го завъртиш и тогава можеш да ползваш средствата", заяви Станишев. 

Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова коментира изслушването на директора на Агенция „Митници" Ваньо Танов на заседанието на вътрешната парламентарна комисия. От изслушването е станало ясно, че една от причините за ръста на контрабандата в България е шоковото вдигане на размера на акциза. „Това вдигане се е наложило не по искане на Европейската комисия, не дори от икономическа логика, а заради нашите съседни страни Гърция и Румъния", заяви Нинова. Танов е обяснил, че тъй като там акцизът е много висок и това дава основание за контрабанда в Гърция и Румъния, ние сме вдигнали нашия акциз, за да облекчим тамошното състояние. Така на практика страната ни се е превърнала от транзитна за контрабанда в страна, която има сериозен ръст на контрабандата. „За нас това е национално предателство", възмути се Нинова. По думите й е национално безотговорно да се взимат решения по данъчна политика и акцизна политика, които касаят приходите в бюджета и състоянието на хората, заради чужди интереси.  

Корнелия Нинова отбеляза, че Агенция „Митници" не разполага с кадрови потенциал и с технически средства, за да се справи с проблема. Депутатът изтъкна, че има над 120 незаети работни места, а  обещаните от министър Дянков рентгенови системи по всички граници на България не са закупени, не са инсталирани. Има само една такава на наша морска граница. „Борбата с контрабандата чрез хващане на малките продавачи, крайните точки по пазари и обекти, не е ефективно, няма да даде резултат, няма да увеличи приходите в бюджета, а е твърде скъпо занимание, за което отиват много разходи на Агенция „Митници", коментира Нинова. 

Депутатът от Коалиция за България заяви, че г-н Танов няма информация за изготвения и представен от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов доклад до премиера за състоянието на контрабандата в страната. Според Нинова това говори за дълбоко разминаване между двете институции, които трябва заедно  да се борят с контрабандата. „Това показва една борба за икономически интереси, за разпределение на икономическо влияние, от което страдат както приходите в бюджета, така и хората", коментира Нинова.

Според депутата от левицата буди недоумение противоречието между думите на Ваньо Танов вчера и информацията за актуализацията на бюджета. Г-н Танов твърди, че Агенция „Митници" ще преизпълни приходите от ДДС в размер на между 100 и 200 млн. лв., а в актуализацията на бюджета се предвижда занижени суми за ДДС. „В това няма никаква логика", заяви Нинова. Друго противоречие има в думите на Танов, че няма да изпълни приходната част от акциза от горива и цигари в размер на 196 млн.лв., но това неизпълнение ще бъде компенсирано от преизпълнението на ДДС. „Това е още едно противоречие между неговите думи и готвената актуализация на бюджета", заяви Нинова. По думите й няма никаква воля за борба с контрабандата и 1 млрд.лв. ще си остане в сивия сектор.

Депутатът Атанас Мерджанов обясни, че на заседанието на вътрешната комисия вчера на въпрос на народен представител от РЗС Ваньо Танов е опровергал публикациите, че има замесени червени народни представители от Коалиция за България в контрабандата.