Битката с контрабандата на цигари е на границата

Основната битка срещу контрабандата на цигари е на границата, а не във вътрешността на страната

Основната битка срещу контрабандата на цигари е на границата, а не във вътрешността на страната. Това каза в Плевен на среща с представители на медиите народния представител от Коалиция за България и бивш вътрешен министър Румен Петков. Той определи като крайно несъстоятелни и несериозни твърденията, че основния контрабанден внос върви през вътрешните граници  с Румъния и Гърция. Румен Петков направи съпоставка между ефекта от реализираните полицейски операции по време на предишното правителство и днес. През 2006 г са разкрити и неутрализирани 38 международни контрабандни канала на различни стоки, пресечени и документирани са 26 престъпни групи, занимаващи се с акцизна и контрабандна стока. Конфискуваните стойности са за над 1 и половина милиона лв, както и  5100 мастербокса цигари . При съвместни операции са разбити две нелегални фабрики за производство на цигари в Австрия и Германия, повдигнати са обвинения срещу 16 български граждани, срещу част от тях има влезли в сила осъдителни присъди. При две операции са хванати 1490 мастербокса цигари „Мирамар”  и  1246 мастербокса „Мariboro”.  Според Румен Петков битката между финансовото и вътрешното министерства е не кой да наложи ефективност в борбата с контрабандата, а кой да я контролира. Той бе категоричен, че от това ще спечелят единствено контрабандистите.

Народният представител Кирил Добрев представи ситуацията още по-образно – легалния пазар на цигари в България е 19,1 милиарда през 2008, 16,4 милиарда през 2009 , през 2010 прогнозата е за 11 милиарда. Така държавата се ощетява годишно с 1 милиард  лв, или с 4 контейнера дневно, което е равно на парите за две детски градини или 1 км автомагистрали.

Депутатът от Коалиция за България и говорител на БСП Корнелия Нинова посочи две причини за ръста в контрабандата – увеличения акциз на цигарите и липсата на политическа воля в управляващите да се справят с контрабандата. Тя подчерта, че в рамките на обсъжданията за актуализацията на бюджета БСП ще предложи акцизът на цигарите да бъде намален от приетия от управляващите 76 евро на хиляда къса на договорените за 2010 с ЕС  64 евро на 1000 къса.

Народните представители подчертаха и голямата си загриженост за състоянието на висшето образование в България и в частност за съдбата на Медицинския университет в Плевен заради намалената с 20 % държавна субсидия.