ПГКБ внесе искане за анкетна комисия заради изчезналите пари от НЗОК

Май 20, 2010 Новини БСП 0 1608

Досега резервът трябваше да е стигнал 1060 млн

Досега резервът трябваше да е стигнал 1060 млн., заявиха социалистите

Събрани са подписите и е внесено искане за създаване на парламентарна анкетна комисия заради липсата на 60 млн.от големия резерв на НЗОК, съобщиха социалистите по време на брифинг в НС. През месец януари министър Нанев заяви, че сумата по този излишък е 860 млн.лв., а миналата седмица министър Анна-Мария Борисова заяви, че сумата в резерва на Здравната каса е 800 млн.лв.,припомни зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков. Той коментира че тези пари могат да се харчат само с решение на Народното събрание.

Миков обяви, че събраните вноски за първото тримесечие на годината са с 41% повече, а планираното увеличение на излишъка трябва да е с 829 млн. за цялата година. По сметки на социалистите резервът на този етап би трябвало да е достигнал 1060 млн. Пред журналистите Миков заяви: „Няма да ви казвам защо има висока обществена чувствителност по проблема, няма да ви казвам какво се случва в здравеопазването и не бива да ви казвам, че тези средства са автономни - те не могат да се ползват от когото и да е и за каквото и да е." Той обясни, че средствата от резерва на Здравната каса са събрани от гражданите и целта е да бъдат използвани за здравеопазване.

Единият вариант е липсващите пари да са депонирани по други сметки, предположи Михаил Миков. Втория вариант е те да са управлявани по други сметки, с цел печалба и да са изхарчени. Настояваме за анкетна комисия, която в рамките на месец да направи съответните проучвания, бяха категорични социалистите. Според тях не само, че не се изпълнява Законът за държавния бюджет, а и се харчат средства по един незаконосъобразен начин.

Депутатът от ПГКБ Евгений Желев пък заяви, че бюджетът на НЗОК трябва да бъде отделен, за да е ясно, че това са средства за здравеопазване и се харчат по предназначение.